Ngjarja daton në 30 shtator 2020 kur, në një rast të veçantë, kutitë e garazhit u kontrolluan në Evere.

Aty gjetëm një furgon, lëndë kimike që lidhen me përgatitjen e kokainës, vaj kanabisi dhe rrëshirë, bateri dhe uniforma false policie.

Falë telefonave të përdorur për marrjen me qira, hetuesit gjetën gjurmët e katër personave, përfshirë një të burgosur në Barcelonë në lidhje me një rast me 441 kg kokainë.

Ata e kuptojnë se ky person vazhdon të drejtojë trafikun e tyre nga qelia e tyre.

Pasojat globale

Identifikohet një tjetër, që udhëton shumë në Dubai, Greqi apo Meksikë. Ai zotëron kompani në Qipro dhe Dubai dhe ka investuar në tregtinë e qymyrit.

Ai zotëron një plantacion legal kanabisi në Greqi, të subvencionuar nga qeveria, ai e dërgoi atë.

Gjatë vëzhgimeve të policisë, hetuesit zbuluan vajtje-ardhje të shpeshta në portet e Gentit dhe Antwerpen.

Këta njerëz takohen në parkingjet e supermarketeve, ata shkëmbejnë çantat. Një magazinë në Zutendaal (Limburg), ku dorëzohen fuçi të mëdha, është intriguese. Hetimi është pasuruar falë zbërthimit të kriptofonave’ Sky ECC’.

Në telefonin e Indrit K., një prej të pandehurve kryesorë, shohim foto të bareve të kokainës, armëve, ekstazive, kartëmonedhave si dhe të dhëna për pagesat që duhen bërë në Amerikën Latine dhe dëshmi të transferimeve nga Brazili dhe Bolivia në Francë, Belgjika dhe Anglia.

Hetimi shtrihet në Evropë dhe kryesisht në Spanjë, organizata kriminale ka degëzime globale.

Ajo është aktive në trafikun e armëve, makinave dhe drogës, si dhe me prostitucion. Bëhet fjalë për transferime futbollistësh për shuma të konsiderueshme.

Menaxherët i investojnë të ardhurat e tyre në pasuri të paluajtshme në Gjermani, Shqipëri, Itali dhe Spanjë, kryesisht në Mallorca.

Të pandehurit janë takuar në Antile për të diskutuar për ndërtimin e një rrokaqiell në Tiranë.

Do të ishte edhe ky ishull Balearik që do të ishte epiqendra e organizatës dhe toka e zgjedhur e liderit të saj Bashkim O.

Ky kosovar, i cili ashtu si Artur S., do të vendosej në Majami, ishte shënjestruar në Spanjë nga hetimet që nga viti 2018.

Artur S. si dhe një nga të pandehurit që aktualisht po gjykohet në Bruksel, Arben I. mësohet se kanë marrë pjesë në takime në Mallorca si dhe në Itali, gjatë të cilave u diskutua për investimet në pasuri të paluajtshme të financuara nga paratë e drogës.

Aruba dhe ora 400,000 euro

Hetuesit besojnë se ka pasur edhe një takim në Aruba (Antilet Hollandeze) gjatë të cilit është diskutuar investimi në një rrokaqiell në Tiranë (Shqipëri). Pjesëmarrësit udhëtuan atje me avion privat.

Zyrtarët shqiptarë thuhet se morën pjesë në këtë takim për të lehtësuar marrjen e lejeve të ndërtimit. Kjo u mohua të hënën nga Arbeni I, i cili megjithatë pranon se ka lidhje shumë të larta në Tiranë.

Në këtë kuadër, flitet edhe për dorëzimin e një ore me vlerë 400 mijë euro.

Sektori transportonte kokainën nga Amerika e Jugut në Belgjikë përmes kanaleve të ndryshme me anije peshkimi të cilat e lënë kokainën në det ku ajo merret me jahte, me fluturime komerciale, me avionë privatë apo edhe në kontejnerë.

Ekspeditë në Berlaar

Më 18 shtator 2021, organizata nuk arriti të rikuperonte një ngarkesë kokaine të mbërritur me kontejnerë.

Pavarësisht kësaj, ata shkuan te shoferi i kamionit, të cilin e detyruan, nën kërcënimin e armës, të kthehej në biznesin e tij në Berlaar.

Më pas ata gjetën kokainën nga kontejneri, laboratorë janë zbuluar gjithashtu në Zutendaal, gjetkë në Belgjikë dhe në Holandë.

Në raste të tjera, ai nxirrej nga produkte ku ishte fshehur (thëngjill ose tul frutash) përpara se tuli i nxjerrë në këtë mënyrë të formohej dhe të shndërrohej në bukë të cilat do të stampoheshin me akronime si Volvo, Rolex, Puma ose… flamuri izraelit.

Kokaina më pas eksportohej në makina të pajisura me vende fshehjeje, gjyqi për ta pritet të zgjasë një muaj. /La Libre