Shpërthimi më i keq i gripit të shpendëve në historinë amerikane është “fshirja e gjithçkaje në numra që nuk kemi parë kurrë më parë”, sipas profesores së Universitetit të Maryland, Jennifer Mullinax.

Sipas raporteve, lloji H5N1 ka vrarë më shumë se 58 milionë zogj. Kjo vjen më pak se një dekadë pasi lloji H5N8 vrau 50 milionë zogj në 2015.

Ky nuk mendohet të jetë një problem në rritje për njerëzit, por një grua kineze është bërë personi i parë që ka vdekur nga gripi i shpendëve, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Gruaja 56-vjeçare nga provinca jugore e Guangdong ishte personi i tretë që dihet se ishte infektuar me nëntipin H3N8 të gripit të shpendëve, tha OBSH në një deklaratë të martën.

Të gjitha rastet kanë qenë në Kinë, me dy rastet e para të raportuara vitin e kaluar. Qendra Provinciale Guangdong për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve raportoi infeksionin e tretë në fund të muajit të kaluar, por nuk dha detaje për vdekjen e gruas.

Infeksionet sporadike te njerëzit me grip të shpendëve janë të zakonshme në Kinë, ku viruset e gripit të shpendëve qarkullojnë vazhdimisht në popullatat e mëdha të shpendëve dhe shpendëve të egër.

Mostrat e mbledhura nga një treg i lagësht i vizituar nga gruaja para se të sëmurej ishin pozitive për gripin A(H3), tha OBSH, duke sugjeruar se ky mund të ketë qenë burimi i infeksionit.

Megjithëse i rrallë te njerëzit, H3N8 është i zakonshëm te zogjtë, tek të cilët shkakton pak ose aspak shenja sëmundjeje. Ka infektuar edhe gjitarë të tjerë. Nuk u gjetën raste të tjera midis kontakteve të ngushta të gruas së infektuar, tha OBSH.

Qeveria amerikane po teston katër vaksina të mundshme të gripit të shpendëve për shpendët, thanë zyrtarët në fillim të këtij muaji.