Rrjeti ndërkombëtar i trafikut të drogës që kalonte nga Shqipëria në Zvicër, u çmontua dhe mijëra euro u kapën. Operacioni antimafia filloi sot në mëngjes nga Milano dhe u shtri deri Cozenza. Krimet përfshijnë gjithashtu zhvatjen dhe shfrytëzimin e prostitucionit.

Rrjeti i dendur i trafikut të drogës që u çmontua ishte i rrënjosur në zonën e Milanos, por ishte në kontakt të vazhdueshëm me Shqipërinë. Sipas akuzave, të arrestuarit nxisnin trafik droge në territorin italian dhe zviceran. Në pranga kanë përfunduar 16 shqiptarë, 5 marokenë, 2 italianë dhe një tunizian.

Arrestimet u kryen në provincat e Milanos, Bergamos, Cremona, Leço, Lodi, Mantua, Monza Brianza, Piacenza, Savona, Torino dhe Varese, Brescia dhe Cosenza. Gjithashtu janë kryer 40 kontrolle për sekuestrimin e produkteve të veprimtarisë së trafikut të drogës. Një qarkullim që supozohet se kap miliona euro.

Operacioni i kërkuar nga Drejtoria Antimafia e Milanos dhe i urdhëruar nga gjyqtari hetues i Gjykatës së Milanos, mendohet se është një goditje e rëndë e rrjetit të trafikut të drogës, e cila niste nga Shqipëria me destinacion tregtimin e drogës në Zvicër dhe Itali.

Nuk është rastësi që disa nga krahinat ku janë bërë arrestimet janë afër ose në kufi me Konfederatën, si në rastin e Vareses. Por arrestimet u kryen edhe në Leço dhe Monza Brianza aty pranë, si dhe në zonën e Milanos.

Ndër akuzat ndaj të arrestuarve janë pjesëmarrja në organizata kriminale që synojnë trafikun ndërkombëtar të drogës, grabitjen dhe zhvatjen, ndihmën dhe shfrytëzimin e prostitucionit.

Si ranë në gjurmët e rrjetit pas arrestimit të italianit me 6 kg heroinë në Zvicër

Operacioni është rezultat i një aktiviteti të detajuar hetimor të nisur në prill 2020 nga Njësia e Hetimit në Milano, pas një letër porosie ndërkombëtare nga arrestimi në flagrancë, në Zvicër, të një italiani, të kapur teksa transportonte me makinë 6 kilogramë heroinë.

Hetimet, në bashkëpunim me autoritetin gjyqësor zviceran, kanë bërë të mundur të zbërthimin e strukturës dhe funksionimit të dy organizatave kriminale, në biznes me njëra-tjetrën dhe të kryesuara nga po aq nga familje shqiptare.

Grupe me lidhje operacionale në Shqipëri, baza logjistike në provincën e Milanos dhe degë në të gjithë Italinë e Veriut, veçanërisht në provincat Monza Brianza dhe Bergamo. Por edhe në Kalabri dhe, padyshim, në Zvicër.

Droga  heroina dhe kokaina shitej në pyll

Sipas hetimeve, sistemi i importit dhe shitjes së heroinës dhe kokainës ushqente një rrjet të dendur droge në territorin italian dhe zviceran në baza ditore, kryesisht të përbërë nga ‘grupe’ trafikantësh me origjinë nga Afrika e Veriut, të cilët shisnin drogë me pakicë në pyll. dhe zonat bujqësore. Gjatë hetimeve u rikonstruktuan episode të shumta ndalimi, transporti dhe dërgimi të drogës në provinca të ndryshme të Italisë Veriore (Bergamo, Monza dhe Brianza, Torino dhe Verona).

Janë sekuestruar 42 kilogramë lëndë narkotike mes tyre heroinë, kokainë dhe hashash dhe 40 kilogramë lëndë prerëse, si dhe 2 armë të ndaluara në mënyrë të paligjshme dhe shuma prej 13 mijë eurosh cash. Gjithashtu u identifikua një apartament dhe një magazinë që përdoreshin si rafineri droge, si dhe disa apartamente dhe garazhe që shërbenin për ruajtjen e ngarkesave të drogës.

Shfrytëzimi i vajzave për prostitucion

Sipas hetuesve, disa anëtarë të organizatave në qendër të hetimit menaxhuan një sistem të shfrytëzimit të prostitucionit të vajzave nga Lindja në mënyrë të qëndrueshme dhe të organizuar. Gratë e detyruara me kërcënime dhe dhunë, që rezultuan edhe në episode grabitjesh dhe zhvatjesh, viheshin në dispozicion në faqet e takimeve online dhe prostituoheshin në apartamentet e menaxhuara nga vetë të dyshuarit. Një mënyrë për të plotësuar dhe ri investuar të ardhurat që rrjedhin nga trafiku i drogës.