Nga Nick Squires, Romë – The Telegraph

Mafia e fuqishme italiane, “Ndrangheta” po bashkëpunon me bandat shqiptare dhe agjentët kinezë të parave në atë që duket se po krijon një rend të ri global, narkotrafikantët “dixhitalë”, pretendojnë hetuesit italianë.

Ndrangheta ka bërë një rrugë të gjatë nga ditët kur ata ishin hajdutë dhe banditë në malet e Aspromonte të Kalabrisë, në jug të largët të Italisë.

Organizata mafioze tani fiton miliarda euro në vit duke importuar kokainë nga Amerika e Jugut në Europë.

“Ata janë fleksibël, inovativë dhe kozmopolitikë,” tha gjenerali Pasquale Angelosanto, komandanti i një njësie speciale të Karabinierëve që lufton rrjetet e ndryshme mafioze të Italisë. “Ata tani janë një mafia pa kufij.”

‘Ndrangheta ka krijuar partneritete të reja me bandat shqiptare që kontrollojnë hyrjen e kontejnerëve me kokainë në portet e mëdha europiane.

Ndërsa agjentët kinezë, i ndihmojnë mafiozët italianë që të lëvizin fitimet e tyre në formë kriptovalutash, shpejt dhe në mënyrë anonime.

“Ka një raport gjithnjë e më të ngushtë mes mafias italiane dhe grupeve të huaja, mes tyre edhe shqiptarët, të cilët përveç se janë agjentë që blejnë lëndën narkotike në vendet prodhuese, garantojnë që tonelatat e kokainës, të fshehura në kontejnerë, mund të kalojnë nëpër portet e Europës veriore”, tha gjenerali Angelosanto për gazetën La Repubblica.

“Ndrangheta një nga rrjetet kriminale më të zhvilluara”

“Ka pasur gjithashtu një evolucion në transferimin e fondeve që përdoren për të paguar drogërat. Ndrangheta po përdor specialistë kinezë që kanë në dispozicion miliona para (në monedha të ndryshme) në të gjithë botën.

Bosët e mafias janë gjithashtu të aftë në përdorimin e “instrumenteve të sofistikuara financiare” ndërsa lëvizin paratë, duke investuar të ardhurat nga trafiku i drogës në biznese legjitime, nga hotelet dhe restorantet deri te pikat e larjes së makinave dhe supermarketet.

“Ndrangheta është një nga rrjetet më të evoluara kriminale – ata janë si një kompani kriminale me interesa të shumta dhe kanë depërtuar në sektorë të ligjshëm ekonomikë.

“Për t’iu shmangur hetimeve, ata përdorin të gjitha mjetet më të sofistikuara, për shembull, komunikimet telefonike të koduara,” tha gjenerali Angelosanto.

“Ata përdorin FinTech për të marrë shërbime dhe produkte financiare ose përdorin kriptovaluta për të transferuar kapital në çast dhe në mënyrë anonime në çdo pjesë të planetit.”

Gjenerali thotë se mafia kalabreze ka pasur prej shumë kohësh qëllime globale, duke cituar një informator mafioz i cili i tha: “Ndrangheta nuk do të ndalet në Reggio Calabria (një nga qytetet kryesore në rajon). Ata janë në Kanada, Australi, Amerikë…në çdo pjesë të botës.”

Ndrangheta – fjalë që vjen nga një palë fjalë greke, domethënë “andros” dhe “agathos” dhe do të thotë “njeri trim” – mund të jetë jashtëzakonisht i pasur, por ata nuk janë të imunizuar ndaj bastisjeve dhe arrestimeve.

Muajin e kaluar, policia në të gjithë Europën arrestoi 132 persona në atë që u cilësua si një goditje e rëndë për rrjetin e krimit të organizuar.

Bastisjet pasuan një hetim që përfshiu Italinë, vende të tjera europiane si Gjermania dhe Spanja, si dhe Panamaja dhe Brazili.

Të dyshuarit u akuzuan për përfshirje në trafikun e drogës nga Amerika e Jugut në Europë dhe Australi. Disa u akuzuan gjithashtu për drejtimin e armëve nga Pakistani në Amerikën e Jugut si një mënyrë për të paguar për dërgesat e kokainës.

Eurojust, agjencia e BE-së për Bashkëpunimin në Drejtësinë Penale, e përshkroi operacionin si “goditjen më të madhe të koordinuar ndonjëherë kundër krimit të organizuar italian”.

“Anëtarët e klanit Ndrangheta ishin të përfshirë jo vetëm në trafik droge, por edhe në pastrim parash, trafik armësh, mashtrim fiskal dhe evazion fiskal.

Hetuesit kishin konstatuar se mafia italiane ishte në lidhje me grupet kriminale shqiptare që vepronin në Ekuador dhe disa vende europiane.

Ata kishin bërë “investime masive” në Itali, si dhe në Brazil, Uruguai, Argjentinë dhe në të gjithë Evropën, tha Eurojust.

Është e vështirë të vlerësosh se sa fiton “Ndrangheta” çdo vit, sepse aktivitetet e saj janë nga natyra klandestine.

Një grup kërkimor italian, Eurispes, ka vlerësuar qarkullimin e tij vjetor në rreth 44 miliardë euro.

Forca e sindikatës së krimit qëndron në besnikërinë e saj tradicionale familjare, si dhe në demonstrimin e “fleksibilitetit maksimal” në eksplorimin e mundësive të reja të biznesit, sipas Drejtorisë së Hetimit Anti-Mafia të Italisë.

Prodhimi global i kokainës është rikthyer pas ngecjes gjatë pandemisë dhe tani është në nivele rekord, një raport nga Zyra e OKB-së për Drogën dhe Krimin e gjetur në mars.

Agjencia tha se bandat shqiptare janë kyçe në shpërndarjen e kokainës në të gjithë Europën, duke përfshirë në Mbretërinë e Bashkuar.

Rreth 10 ton kokainë kontrabandohen në Britani çdo vit nga portet si Hamburgu, Roterdami dhe Antëerp.

Diaspora e madhe shqiptare “shpesh punon në bashkëpunim me grupet kriminale italiane”, thuhet në raport.