Një gjyqtar që e ka vizituar Shqipërinë tre herë pyeti në sallën e gjyqit pse kaq shumë shqiptarë lënë vendin e tyre ‘të bukur’ dhe ‘mahnitës’ për të ardhur ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar për të shitur drogë.

Gjyqtari Ian Laërie KC, Regjistruesi i Gjykatës së Gloucester Croën, bëri komentet e tij në një ditë kur ai u mor me tre emigrantë të paligjshëm shqiptarë në raste të veçanta të furnizimit me drogë.

Një përkthyes shqiptar ishte i zënë gjatë gjithë ditës në gjykatë duke përkthyer për tre shkelësit që kishin furnizuar me kokainë në pjesë të ndryshme të Gloucestershire.

Duke dënuar të fundit prej tyre, Erjon Melanin, me 20 muaj burgim për furnizim kokaine në Cheltenham, gjyqtari i tha atij “Kam qenë në vendin tuaj tre herë në 40 vitet e fundit. Është një vend shumë i bukur.

“E di që ka problemet e veta – por ka më pak probleme sesa kur e vizitova për herë të fundit.

“Është një vend mahnitës me njerëz mahnitës – dhe ushqimi ishte i mirë – kështu që pse doni të vini këtu nuk e kuptoj.”

Gjykatësi i tha Melanit se pasi të kryente gjysmën e dënimit të tij, ai do të deportohej në Shqipëri.

Pasi Melani kishte lënë bankën e të akuzuarve për t’u çuar përsëri në qeli, gjyqtari shtoi ‘Nuk e di pse Shqipëria nuk është një atraksion më i madh turistik. Plazhe fantastike dhe male të bukura.’

Melani, 24 vjeç, pa adresë fikse, u deklarua fajtor për posedim kokaine me qëllim furnizimin në Cheltenham më 17 janar të këtij viti dhe përvetësim/përdorim/posedim të pronës kriminale.

Prokurorja Rhianna Fricker tha se policia ndoqi një Vauxhall Insignia në qytet pasi mori informacione se ai ishte i përfshirë në tregtimin e drogës.

Ndërsa makina kalonte stacionin e zjarrfikësve në Cheltenham, policia pa shoferin që hodhi një çorape të zezë nga dritarja. Ajo u tërhoq nga një tjetër oficer dhe u zbulua se përmban çanta të rimbyllshme me një substancë të bardhë në to. Analiza më vonë zbuloi se ishte 14.2 gramë kokainë me një vlerë prej 1,120 £.

Ndërkohë, makina Insignia është ndalur dhe Melani ka qenë i vetmi që udhëtonte me të. Ai u kontrollua dhe u gjet se kishte 295-56 paund para në dorë.

Lloyd Jenkins, duke u mbrojtur, tha: “Është e njëjta histori e trishtuar që dëgjojmë çdo herë në këto raste.

“Fatkeqësisht droga shkakton mjerim jo vetëm për përdoruesit, por edhe për ata që kapen në furnizimin e tyre.

“I pandehuri është një shqiptar 24-vjeçar i cili mbërriti në Britaninë e Madhe në gusht të vitit 2022. Ai erdhi si përgjigje ndaj një premtimi për punë dhe një jetë më të mirë.

“Më thotë se puna nuk doli ashtu si e priste dhe filloi të luftonte pa asnjë përfitim apo të ardhur të rregullt.

“Ai jetonte me një mik, por ai person u deportua para arrestimit të klientit tim.

“Klienti im ishte atëherë pa punë apo strehim të qëndrueshëm. Ai ishte i dëshpëruar. Ai përfundoi duke jetuar në një makinë – një makinë që iu ble nga njerëz të cilët më pas kërkuan që ai të furnizonte drogë për ta në këmbim.

Ai ndjeu se kishte shumë pak zgjedhje në këtë çështje.

“Ai ndodhet në Britaninë e Madhe ilegalisht dhe pas vuajtjes së dënimit me burg, ka shumë të ngjarë të dëbohet.”

Gjykatësi Laërie e dënoi Melanin me 20 muaj burg për furnizim kokaine dhe gjashtë muaj njëkohësisht për posedim të pasurisë kriminale.

Ai urdhëroi konfiskimin dhe asgjësimin e drogës, konfiskimin e parave të sekuestruara nga Melani dhe gjithashtu e urdhëroi atë të paguante një shtesë prej 187 £.

Në të njëjtën ditë u paraqitën para gjyqtarit Laërie edhe shqiptarët Emiljan Gjergji, 26 vjeç, nga ëalthamstoë, Londër, dhe Martin Ndreca, 24 vjeç, pa adresë fikse.

Gjergji u deklarua fajtor për posedimin e kokainës me qëllim furnizimin dhe drejtimin e automjetit ndërsa u skualifikua në Nailsëorth, Gloucestershire, më 18 janar. Ai u burgos për një total prej 20 muajsh dhe u tha se do të dëbohej kur të kishte kryer gjysmën e dënimit.

Ndreca u deklarua fajtor se ishte i shqetësuar në furnizimin me kokainë në Gloucestershire midis 18 korrikut 2022 dhe 11 korrikut 2023. Ai gjithashtu pranoi posedimin e kokainës me qëllim furnizimin midis 28-30 nëntor 2022 dhe përsëri më 10 korrik 2023.

Ai u mbajt në paraburgim për të pritur dënimin pasi të mbahet një gjyq për të përcaktuar shkallën e përfshirjes së tij me bandën e drogës për të cilën punonte.

Ai ka kundërshtuar se ka luajtur një ‘rol udhëheqës’ në furnizimin me drogë – siç pretendon prokuroria – dhe pretendon se ai ka një rol ‘më të vogël’ ose ‘të rëndësishëm’.Daily Mail