Shpesh duhanpirësit mendojnë dhe dëshirojnë që të lënë duhanin, por kanë frikë se nuk do të kenë sukses. Por asgjë nuk është e pamundur e sidomos kur bëhet fjalë për një zakon të dëmshëm, lënia e të cilit sjell vetëm benefitë në shëndet.
Udhëzimet e mëposhtme do t’ju ndihmojnë ta arrini këtë.

Pranoni varësinë tuaj nga nikotina

Pothuajse të gjithë duhanpirësit raportojnë ndjenjën e kënaqësisë nga cigaret. Në fakt, “kënaqësia” nuk është gjë tjetër veçse simptomat e tërheqjes, mungesa e nikotinës nga e cila je i varur. Vullneti nuk mjafton dhe shumë herë nevojiten mjekime për të përballuar simptomat. Në këtë rast, kërkoni ndihmë nga një specialist mjekësor ose një klinikë për lënien e duhanit.

Shkruani arsyet pse dëshironi të lini duhanin

Ka shumë arsye që dikush të lërë duhanin. Që përpjekja juaj të jetë e suksesshme, ju duhet të paktën një arsye e fortë personale për të ndaluar (p.sh. shëndeti, sëmundje kronike, lindja). Mendoni dhe bëni një listë të arsyeve tuaja për ndalimin etij. Vendoseni diku ku do ta shihni çdo ditë. Do të jetë e dobishme të bëni një listë të asaj që ju ofron duhani. Krahasoni dy listat. Cili është superiore?

Vlerësoni “sjelljen tuaj ndaj duhanpirjes”

Merrni një ditë kohë për të regjistruar në cilat orë të ditës pini duhan, në çfarë situatash (stres, gëzim, mërzi, etj.), vetëm apo me miqtë? Regjistroni gjithashtu shkallën e nevojës për të pirë çdo cigare. Ky ditar i duhanit do t’ju ndihmojë të shihni objektivisht se si pini duhan dhe të gjeni mënyra për të shmangur situata të caktuara (p.sh. nëse pini më shumë duhan me miqtë, kur filloni të përpiqeni ta lini duhanin, për herë të parë preferoni grupet ku shumica nuk pi duhan).

Kërkoni mbështetje dhe ndihmë nga ata që ju rrethojnë

Jepini lajmin familjes dhe miqve tuaj të ngushtë. Ata do t’ju ​​mbështesin në momente të vështira. Nëse janë duhanpirës, ​​kërkojuni të mos pinë duhan para jush, të paktën për herë të parë. Bashkohuni me një program në internet për të lënë duhanin. Në rast se vuani nga një gjendje kronike ose ka simptoma të forta (nervozizëm, ankth, dëshirë e fortë për të pirë duhan etj.), kërkoni ndihmën e një specialisti. Studimet kanë treguar se nivelet e suksesit rriten me një kombinim të mjekimit dhe terapisë së sjelljes (diskutim) nga një profesionist mjekësor për lënien e duhanit.

Caktoni një datë specifike për të lënë duhanin

Shumë herë vendimi për të lënë duhanin shtyhet me pretekste të ndryshme (kur të jem mirë, kur do të përfundojë ky projekt etj). Nuk do të ketë kurrë një situatë ideale për të lënë duhanin! Zgjidhni një ditë specifike, vetëm ose me mjekun tuaj dhe përgatituni për të. Data që zgjidhni nuk duhet të kalojë 15-20 ditë. Gjatë kësaj kohe gradualisht do të reduktoni cigaret dhe njëkohësisht do të përgatiteni psikologjikisht për ditën e ndërprerjes.

Përdorni përpjekjet e mëparshme në avantazhin tuaj

Nëse jeni përpjekur ta lini duhanin në të kaluarën dhe keni dështuar, mos mendoni se jeni të dobët dhe nuk ka shpresë për ju. Mund të keni dështuar për shkak të metodës, përgatitjes ose përzgjedhjes së gabuar të periudhës. Mendoni me kujdes për arsyet që ju shtynë të filloni përsëri duhanin dhe përdorni ato në avantazhin tuaj.

Këshilla:

Hidhni të gjitha cigaret nga shtëpia juaj dhe çdo gjë që ju kujton pirjen e duhanit.

Përgëzoni veten çdo ditë, para një pasqyre.

Hani më shumë fruta dhe perime.

Pini shumë lëngje

Reduktoni konsumin e kafesë dhe pijeve alkoolike.

Ndryshoni zakonet në mënyrë që lënia e duhanit të mos jetë ndryshimi i vetëm në jetën tuaj (p.sh. zëvendësoni kafenë me çaj ose lëngje, ndryshoni rrugën tuaj të përditshme për në punë, etj.)

Filloni të bëni aktivitet fizik ose të ecni çdo ditë.

Luftoni stresin (masazh, muzikë, vallëzim)

Kohëzgjatja e dëshirës për një cigare nuk zgjat shumë. Bëj diçka për të harruar.

Shpërblejeni veten me paratë që keni kursyer në fund të vitit.

Ai që insiston, fiton! Edhe nëse nuk keni sukses herën e parë, nëse e dëshironi vërtet këtë gjë, do të keni sukses.