Hulumtimi i ri nga Universiteti Simon Fraser në Kanada i shton peshë shtesë argumentit se qëndrimi i zgjatur ulur mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin e njeriut.

Një studim ndërkombëtar që anketoi më shumë se 100,000 individë në 21 vende zbuloi se njerëzit që qëndrojnë ulur gjashtë deri në tetë orë në ditë kanë një rrezik 12-13 për qind në rritje të vdekjes së hershme dhe sëmundjeve të zemrës, ndërsa ata që qëndrojnë ulur më shmë se tetë orë në ditë kanë një rrezik deri në 20 për qind .

Studimi, i kryer së bashku nga profesori i shkencave mjekësore të Universitetit Simon Fraser, Scott Lear dhe Wei Li nga Akademia Kineze e Shkencave Mjekësore në Pekin, u botua së fundmi në revistën JAMA Cardiology.

Hulumtimi i tyre ndoqi individët për një mesatare prej 11 vitesh dhe zbuloi se qëndrimi ulur për një kohë të gjatë lidhej me një rrezik në rritje të vdekjes së hershme dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Ndërsa qëndrimi ulur ka qenë një problem në të gjitha vendet, ai është dëshmuar të jetë problemi më i madh në vendet me të ardhura të ulëta dhe të ulëta, shkruan The Print .

“Këtu është një mesazh gjithëpërfshirës se është e nevojshme të reduktohet koha e kaluar ulur. Nëse duhet të qëndroni ulur, më shumë ushtrime në pjesën e dytë të ditës do ta zbusin atë rrezik”, thotë Lear.

Nuk është për t’u habitur që ata që rrinin ulur më shumë dhe ishin më pak aktivë kishin rrezikun më të lartë, deri në 50 përqind, ndërsa ata që uleshin më shumë, por ishin edhe më aktivë, kishin një rrezik dukshëm më të ulët prej rreth 17 përqind.

“Për ata që qëndrojnë ulur për më shumë se katër orë në ditë, zëvendësimi i gjysmë ore qëndrimi ulur me stërvitje ka ulur rrezikun me dy për qind”, vëren Lear.

Ai shton se duke qenë se vetëm një në katër kanadezë përmbush udhëzimet e aktivitetit, ka një arsye të mirë që njerëzit të rrisin aktivitetin e tyre dhe të zvogëlojnë shanset për vdekje të hershme dhe sëmundje të zemrës.

Hulumtimi gjeti një lidhje rreziku në vendet me të ardhura më të ulëta, duke i shtyrë studiuesit të spekulojnë se kjo mund të jetë për shkak se qëndrimi në vende me të ardhura më të larta zakonisht shoqërohet me status më të lartë socio-ekonomik dhe punë më të paguara.

Kur trajtojnë njerëzit, mjekët duhet të rekomandojnë më pak ulje dhe më shumë aktivitete, sepse është një ndërhyrje e lirë që mund të ketë avantazhe të mëdha, vëren Lear.

Por ndërsa mjekët duhet të përcjellin mesazhin e reduktimit të qëndrimit ulur dhe rritjen e aktivitetit tek pacientët e tyre, individët duhet të vlerësojnë më mirë stilin e tyre të jetesës dhe ta marrin seriozisht shëndetin e tyre, shton Lear.

“Studimi ynë tregoi se kombinimi i qëndrimit ulur dhe pasivitetit shkaktoi 8.8 për qind të të gjitha vdekjeve, që është afër kontributit të pirjes së duhanit – 10.6 për qind në studimin e Lear dhe Leah. Është një problem global që mund të zgjidhet shumë lehtë. Planifikimi i kohës për ngritjen nga një karrige është një fillim i mrekullueshëm – shpjegojnë ekspertët.