Shtetet e Bashkuara të Amerikës i kanë dhënë një goditje të fortë ndikimit rus në Ballkanin Perëndimor, duke futur në “listën e zezë” të sanksioneve” një numër të madh biznesmenësh, ministra, ish-ministra dhe kryetarë partish sllave.

Sanksionet e Departamentit të Thesarit amerikan kanë prekur personazhe të rëndësishme në Maqedoninë e Veriut, Bosnje dhe Hercegovinë, Malin e Zi, duke sanksionuar në total 10 individë dhe kompanitë e tyre për korrupsion, pastrim parash dhe krim të organizuar.

Disa prej të sanksionuarve janë:

Savo Cvijetinoviç (Cvijetinoviç) anëtar i bordit ekzekutiv të partisë politike të Presidentit të Republika Srpska (RS), Milorad Dodik, Aleanca e Social Demokratëve të Pavarur (SNSD), në njësinë e RS të Bosnjë dhe Hercegovinës (BiH).

Dusko Perovic (Peroviç) është kreu i zyrës përfaqësuese të RS-së në Moskë, Rusi, që ka shërbyer për një kohë të gjatë.

Petar Djokic (Djokic) aktualisht është Ministër i Industrisë, Energjisë dhe Minierave të RS.

Miodrag “Daka” Davidovic (Davidovic) ka pastruar para për dekada për sindikatat e krimit, duke forcuar ndikimin e tij dhe duke gdhendur sipërmarrjen e tij kriminale të kontrabandës së cigareve, naftës dhe armëve në Mal të Zi.

Branislav “Brano” Micunovic (Micunovic) ka qenë një figurë udhëheqëse në krimin e organizuar në Mal të Zi për dekada, që daton që nga epoka e ish-Jugosllavisë.

Sergey Samsonenko (Samsonenko) është një shtetas i dyfishtë i Rusisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe një biznesmen i pasur me banim në Maqedoninë e Veriut.

Gjithashtu janë sanksionuar kompanitë Bet-City dhe Orka Holding.

Njoftimi i plotë:

Qeveria e SHBA cakton individë dhe subjekte në Ballkanin Perëndimor për korrupsion dhe aktivitete malinje

UASHINGTON – Sot, Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA-së për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) caktoi tetë individë dhe gjashtë entitete në përputhje me Urdhrin Ekzekutiv (E.O.) 14033 të lidhur me Ballkanin Perëndimor dhe E.O lidhur me Rusinë. 14024. Në një veprim të koordinuar, Departamenti Amerikan i Shtetit caktoi gjithashtu dy individë dhe 12 subjekte në përputhje me E.O. 14024.

“Rusia ka vazhduar të përdorë ndikimin e saj në Ballkanin Perëndimor për të penguar integrimin e rajonit në institucionet dhe organizatat ndërkombëtare, si dhe për të shfrytëzuar juridiksionet kryesore për të lehtësuar aktivitetet e saj agresive destabilizuese”, tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson. “Veprimi i sotëm riafirmon përpjekjet më të gjera të Qeverisë së SHBA për të promovuar paqen, stabilitetin dhe qeverisjen funksionale demokratike në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

PARAQITJA E KORRUPSIONIT DHE MUNDËSIMI I NDIKIMIT MALINJ NË BALLKAN

Bosnja dhe Hercegovina:

Savo Cvijetinoviç (Cvijetinoviç) është anëtar i bordit ekzekutiv të partisë politike të Presidentit të Republika Srpska (RS), Milorad Dodik, Aleanca e Social Demokratëve të Pavarur (SNSD), në njësinë e RS të Bosnjë dhe Hercegovinës (BiH). Ai është gjithashtu një përfaqësues i kompanisë me bazë në RS, BN Inzinjering, e cila zotërohet nga një ish-zëvendës shef i transportit ajror ushtarak në Forcat e Armatosura Ruse dhe një ish-komandant i komponentit të transportit ajror të ushtrisë ruse. BN Inzinjering lehtësoi transferimin e paligjshëm të motorëve të helikopterëve të prodhuar në Ukrainë në Rusi nëpërmjet BiH.

BN Inzinjering po caktohet në bazë të E.O. 14024 për operimin ose operimin në sektorin e hapësirës ajrore të ekonomisë së Federatës Ruse. Cvijetinovic është caktuar në bazë të E.O. 14024 për të qenë ose ka qenë drejtues, zyrtar, nëpunës i lartë ekzekutiv ose anëtar i bordit të drejtorëve të BN Inzinjering, një person të cilit pronat dhe interesat në pronë i janë bllokuar në zbatim të E.O. 14024.

Petar Djokic (Djokic) aktualisht është Ministër i Industrisë, Energjisë dhe Minierave të RS. Në vitin 2017, Gjokiç nënshkroi një marrëveshje me Ministrin kroat të Mbrojtjes së Mjedisit dhe Energjisë për të ndërtuar një tubacion nga Kroacia në rafinerinë e Bosanski Brod, e cila është në pronësi të një kompanie ruse, në RS. Hyrja në një marrëveshje të tillë është një kërcënim për zbatimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit. Sanksionimi i Gjokiçit dërgon një sinjal të qartë se Shtetet e Bashkuara nuk do të tolerojnë sjelljen anti-Dayton.

Djokic është caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose përfshirje direkt ose indirekt në, një shkelje ose një akt që ka penguar ose kërcënuar zbatimin e çdo marrëveshjeje rajonale të sigurisë, paqes, bashkëpunimit ose njohjes reciproke ose kornizë ose mekanizmi të llogaridhënies lidhur me Ballkanin Perëndimor, përfshirë Marrëveshjen e Prespës të vitit 2018; Marrëveshja Kornizë e Ohrit e vitit 2001; Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara; Marrëveshja e Paqes e Dejtonit; ose Konkluzionet e Këshillit të Konferencës për Zbatimin e Paqes mbajtur në Londër në dhjetor 1995, duke përfshirë vendimet ose konkluzionet e Përfaqësuesit të Lartë, Këshillit për Zbatimin e Paqes ose Bordit të tij Drejtues; ose Tribunali Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë, ose, në lidhje me ish-Jugosllavinë, Mekanizmi Ndërkombëtar i Mbetur për Gjykatat Penale.

Dusko Perovic (Peroviç) është kreu i zyrës përfaqësuese të RS-së në Moskë, Rusi, që ka shërbyer për një kohë të gjatë. Perovic ka qenë pjesë përbërëse e organizimit të ndërveprimeve midis Presidentit të RS Milorad Dodik dhe partisë së tij SNSD dhe zyrtarëve rusë. Konkretisht, ai ka lobuar në mënyrë rutinore për takime mes Dodik dhe presidentit rus Vladimir Putin. Perovic shërbeu gjithashtu si ndërmjetësi për qeverinë e RS të udhëhequr nga Dodik dhe një miliarder të shquar rus. Pavarësisht se ishte një punonjës i qeverisë së RS, Perovic ishte i punësuar në dy nga firmat e miliarderit gjatë të njëjtës kohë kur miliarderi ishte në procesin e përfundimit të një marrëveshjeje fitimprurëse me qeverinë e RS. Perovic zotëronte gjithashtu aksione në të paktën një nga entitetet në det të hapur të miliarderit.

Perovic është caktuar në bazë të E.O. 14033 se ka vepruar ose pretenduar se ka vepruar për ose për llogari të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, Milorad Dodik, një person të cilit prona dhe interesat në pronë i janë bllokuar në zbatim të E.O. 14033.

SHBA e caktoi Dodikun më 5 janar 2022 në përputhje me E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për t’u përfshirë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, një shkelje ose një akt që ka penguar ose kërcënuar zbatimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit (DPA), si dhe për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në , ose duke qenë të përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në korrupsion në lidhje me Ballkanin Perëndimor. Shtetet e Bashkuara gjithashtu caktuan më parë Dodikun më 17 korrik 2017 në përputhje me E.O. 13304 për pengimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit.

Mali i Zi:

Miodrag “Daka” Davidovic (Davidovic) ka pastruar para për dekada për sindikatat e krimit, duke forcuar ndikimin e tij dhe duke gdhendur sipërmarrjen e tij kriminale të kontrabandës së cigareve, naftës dhe armëve në Mal të Zi. Aktivitetet e tij korruptive i mundësuan përpjekjet e Rusisë për të kompromentuar pavarësinë e institucioneve demokratike dhe gjyqësorit të vendit, duke përfshirë përpjekjet e saj për të ndikuar në rezultatet e zgjedhjeve. Ai ishte gjithashtu i implikuar në skandalin që çoi në arrestimin e Sekretarit të Përgjithshëm të Qeverisë së Maqedonisë së Veriut Dragi Rashkovski, një nëntoger i ish-kryeministrit të Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev. Rashkovski dyshohet se ka marrë ryshfet nga Davidovic për të pasur një takim me kryeministrin Zaev për të avancuar interesat e biznesit të Davidovic. Nga viti 1991 deri në 1992, Davidoviç shërbeu si Ministër i Tregtisë në qeverinë e Rajonit të vetëshpallur Autonom Serb (SAO) të BiH.

Davidovic është caktuar në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për t’u përfshirë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër të, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një zyrtar aktual ose ish-qeveritar në çdo nivel të qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, të tilla si shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet. Për më tepër, Davidovic është caktuar si përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose është përfshirë drejtpërdrejt ose indirekt në veprime ose politika që kërcënojnë paqen, sigurinë, stabilitetin ose integritetin territorial të çdo zone ose shteti në Ballkanin Perëndimor.

Branislav “Brano” Micunovic (Micunovic) ka qenë një figurë udhëheqëse në krimin e organizuar në Mal të Zi për dekada, që daton që nga epoka e ish-Jugosllavisë. Ai është më i njohur për ndërmarrjen e tij të paligjshme të kontrabandës së cigareve që korruptoi dhe minoi pavarësinë e institucioneve demokratike të Malit të Zi.

Micunoviç po caktohet në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose për t’u përfshirë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër të, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një zyrtar aktual ose ish-qeveritar në çdo nivel të qeverisjes në Ballkanin Perëndimor, të tilla si shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet.

Maqedonia e Veriut:

Sergey Samsonenko (Samsonenko) është një shtetas i dyfishtë i Rusisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe një biznesmen i pasur me banim në Maqedoninë e Veriut. Midis 2017 dhe 2018, Samsonenko dhe gruaja e tij, Irina Samsonenko (Irina), gjithashtu një shtetase e dyfishtë e Rusisë dhe Maqedonisë së Veriut, blenë tokë nga SDN Jordan Kamcev (Shtetet e Bashkuara e caktuan Kamcev më 19 korrik 2023 në përputhje me E.O. 14033 si përgjegjës për ose bashkëpunëtor, ose përfshirje direkt ose indirekt në korrupsion në lidhje me Ballkanin Perëndimor). Kjo blerje përfundimisht bëri që Samsonenko të dëshmonte në gjykatën e Maqedonisë së Veriut gjatë gjyqit “Parko në Vodono” në të cilin Kamcev dhe nëna e tij Ratka Kunoska Kamçeva (Kamçeva) u paditën për pastrim parash. Në vitin 2021, Samsonenko bëri pagesa për gruan e tij Irina. Në të njëjtën kohë, Irina ka transferuar para në Kamçev Konsalting Shkup DOOEL (Kamçev Konsalting) dhe Orka Fajnans Shkup DOOEL (Orka Fajnans); të dyja kompanitë janë të lidhura me Kamçevën. Gjithashtu, në të njëjtën periudhë kohore, paratë e transferuara në Kamchev Konsalting dhe Orka Fajnans u përdorën për të paguar një kredi të lidhur me Orka Holding AD (Orka Holding), një kompani e lidhur me Jordan Kamcev. Përveç kësaj, Samsonenko dhe Irina blenë kompaninë Sistina Lajf Kear Sentar Shkup DOOEL (Sistina Lajf Kear Sentar), një subjekt tjetër i implikuar në gjyqin “Parcelat në Vodono”, nga Kamçevi dhe Kamçeva. Së fundi, Bet City International DOO Shkup (Bet City), një dyqan bastesh sportive, është gjysmë në pronësi të Samsonenkos dhe gjysmë në pronësi të Orka Holding, drejtor i së cilës është SDN Jordan Kamcev.

Samsonenko, Irina dhe Kamceva janë caktuar në bazë të E.O. 14033 se ka ndihmuar materialisht, sponsorizuar ose ofruar mbështetje financiare, materiale ose teknologjike për, ose mallra ose shërbime ose në mbështetje të Jordan Kamçevit, një personi, prona dhe interesat e pronës së të cilit janë të bllokuara në përputhje me E.O. 14033. Sistina Lajf Kear Sentar caktohet në bazë të E.O. 14033 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose që ka vepruar ose pretendohet të veprojë për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, Irina, një person, pronat dhe interesat në pronë të të cilit janë bllokuar në bazë të E.O. 14033.

Bet City është duke u caktuar në përputhje me E.O. 14033 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose kanë vepruar ose pretenduar se kanë vepruar për ose në emër, drejtpërdrejt ose tërthorazi, Samsonenko dhe Kamcev, persona të cilëve prona dhe interesat në pronë janë të bllokuara në përputhje me E.O. 14033.

Orka Holding AD është një konglomerat i lidhur me Kamçev që operon në një gamë të gjerë industrish. Orka Fajnans dhe Kamchev Konsalting janë kompani konsulente dhe shërbime biznesi brenda rrjetit të Kamçevit dhe janë në pronësi të Kamçevës.

Orka Holding po caktohet në bazë të E.O. 14033 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose ka vepruar ose pretenduar se ka vepruar për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, të Kamçevit, një personi të cilit prona dhe interesat në pronë i janë bllokuar në bazë të E.O. 14033. Orka Fajnans dhe Kamçev Konsalting caktohen në bazë të E.O. 14033 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose ka vepruar ose pretenduar të veprojë për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, të Kamçevës, një person të cilit prona dhe interesat në pronë i janë bllokuar në bazë të E.O. 14033.

DEPARTAMENTI I PËRCAKTIMIT SHTETËROR NË SHËNIM TË E.O. 14024

Ndikimi rus në Ballkanin Perëndimor është thellësisht i ndërthurur me korrupsionin dhe retorikën politike ekstremiste, të cilat kërcënojnë sundimin e ligjit, stabilitetin dhe sovranitetin e rajonit. Si i tillë, Departamenti i Shtetit po cakton njëkohësisht dy politikanë, si dhe 12 nga rrjetet e tyre të biznesit me bazë në Rusi.

Misa Vacic (Vacic) është kryetar i Partisë së Djathtë Serbe në Serbi. Në vitin 2022, Vacic shërbeu si vëzhgues në referendumet e rreme të Rusisë për aneksimin e supozuar të rajoneve të okupuara nga Rusia të Ukrainës në shtator 2022. Gjatë intervistave dhe ngjarjeve të shtypit, Vacic pretendoi se ishte një vëzhgues ndërkombëtar, me ftesë të Vladimir Putinit, dhe mbrojti për aneksimin e supozuar të këtyre rajoneve nga Rusia.

Departamenti i Shtetit po emëron Misa Vaçiqin në bazë të E.O. 14024 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose duke u angazhuar ose tentuar në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë për t’u përfshirë në, aktivitete që minojnë paqen, sigurinë, stabilitetin politik ose integritetin territorial të Shteteve të Bashkuara, aleatëve ose partnerëve të saj, për ose në në emër të, ose në dobi, drejtpërdrejt ose tërthorazi, të Qeverisë së Federatës Ruse.

Popovic Network dhe Holdings me bazë në Rusi

Nenad Popovic (Popovic) shërbeu si ministër i Serbisë nga viti 2017 deri në 2022 dhe themeloi Partinë Popullore Serbe nacionaliste në vitin 2014. Popovic zotëron kompani dhe aksione të shumta në Serbi dhe Rusi. Që nga vitet 1990, Popoviç ka përdorur bizneset e tij me bazë në Rusi për të pasuruar veten dhe për të fituar lidhje të ngushta me udhëheqësit e lartë të Kremlinit. Popoviç vazhdon të përdorë lidhjet e tij në Kremlin për të siguruar biznesin për pronat e tij, shumica e të cilave operojnë në sektorin e konsulencës, pasurive të paluajtshme dhe elektronike të ekonomisë ruse, për të ndërtuar pasurinë e tij personale përmes përvetësimeve dhe skemave tatimore.

Departamenti i Shtetit po emëron Nenad Popoviçin në përputhje me E.O. 14024 për operimin ose operimin në sektorin elektronik të ekonomisë së Federatës Ruse.

Pronat kryesore të Popovic me bazë në Rusi përfshijnë Asset Electro LLC dhe Asset Automation LLC. Mosen Esset Menedzhment LLC menaxhon operacionet e përditshme të pronave të Popovic me bazë në Rusi.

Departamenti i Shtetit po cakton Asset Electro LLC dhe Mosen Esset Menedzhment LLC në përputhje me E.O. 14024 për operimin ose operimin në sektorët e elektronikës dhe këshillimit të menaxhimit të ekonomisë së Federatës Ruse, përkatësisht. Departamenti i Shtetit po cakton Asset Automation LLC në përputhje me E.O. 14024 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose që ka vepruar ose pretendohet të veprojë për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, Nenad Popovic.

Nëpërmjet Asset Electro LLC, Asset Automation LLC dhe Mosen Esset Menedzhment LLC, Popovic kontrollon një rrjet të gjerë filialesh me bazë në Rusi që merren me pasuri të paluajtshme, inxhinieri dhe elektronikë. Këto përfshijnë sa vijon: Shoqëria aksionare Dizajni i Kërkimeve Shkencore Gjith-Ruse dhe Instituti Teknologjik i Inxhinierisë Rele me Prodhim Eksperimental (JSC VNIIR), VNIIR Promelektro LLC, ABS Electrotekhnika LLC, VNIIR Gidroelektroavtomatika S.A., SHA VNIIR Progress, VNIIR JSC ABS LLC, ZEiM Automation, Dominion Tverskaya Yaroslavskaya LLC dhe Dominion Nikolski LLC.

Departamenti i Shtetit po cakton JSC VNIIR dhe JSC ABS ZEiM Automation në përputhje me E.O. 14024 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose që ka vepruar ose supozohet të veprojë për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, përkatësisht Asset Electro LLC dhe Asset Automation LLC. Departamenti i Shtetit po cakton VNIIR Promelektro LLC, ABS Electrotekhnika LLC, VNIIR Gidroelektroavtomatika SHA dhe JSC VNIIR Progress në përputhje me E.O. 14024 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose që ka vepruar ose pretenduar të veprojë për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, SHA VNIIR. Departamenti i Shtetit po cakton VNIIR Transstroi LLC në përputhje me E.O. 14024 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose që ka vepruar ose pretendohet të veprojë për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, JSC VNIIR dhe Asset Electro LLC. Më në fund, Departamenti i Shtetit po cakton Dominion Tverskaya Yaroslavskaya LLC dhe Dominion Nikolski LLC në përputhje me E.O. 14024 për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga, ose që ka vepruar ose pretenduar se ka vepruar për ose në emër të, drejtpërdrejt ose tërthorazi, Nenad Popovic.

NDIKIMET E SANKSIONEV

Si rezultat i veprimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat në pronën e personave të caktuar të përshkruar më sipër që janë në Shtetet e Bashkuara ose në zotërim ose kontroll të personave amerikanë janë bllokuar dhe duhet të raportohen në OFAC. Gjithashtu, çdo subjekt që është në pronësi të drejtpërdrejtë ose të tërthortë, individualisht ose në total, 50 për qind ose më shumë nga një ose më shumë persona të bllokuar gjithashtu bllokohet. Të gjitha transaksionet nga personat e SHBA-së brenda (ose që kalojnë tranzit) në Shtetet e Bashkuara që përfshijnë ndonjë pronë ose interes në pronën e personave të caktuar ose të bllokuar ndryshe janë të ndaluara, përveç nëse autorizohen nga një licencë e përgjithshme ose specifike e lëshuar nga OFAC, ose përjashtohen. Ndalimet përfshijnë dhënien e çdo kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga, për, ose në dobi të çdo personi të bllokuar, ose marrjen e ndonjë kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga çdo person i tillë.

Përveç kësaj, institucionet financiare dhe personat e tjerë që angazhohen në transaksione ose aktivitete të caktuara me individët e sanksionuar mund të ekspozohen ndaj sanksioneve ose t’i nënshtrohen një veprimi përmbarimor.