Kë ka disa shenja, mendime të caktuara që zbulojnë se jo gjithçka po shkon aq mirë sa do të donim të mendonim për veten tonë. Shenja të caktuara tregojnë se jemi zhytur në dëshpërim, por insistojmë ta fshehim atë.

Shkëputje e plotë

Ju keni humbur kontaktin me atë që ka rëndësi për ju. Ndiheni të çorientuar për vlerat dhe drejtimin e jetës suaj. Ju keni humbur kuptimin dhe qëllimin tuaj, ndiheni të shkëputur nga ajo që ka rëndësi për ju.

Hendeku

Ekziston një hendek midis asaj që dëshironi dhe asaj që keni, mes asaj që jeni dhe asaj që dëshironi të jeni. Ndërsa ky lloj boshllëku nuk është domosdoshmërisht i keq, ai mund të jetë një motivues për ndryshim dhe rritje, megjithatë mund të jetë gjithashtu tepër stresues, duke përkeqësuar dëshpërimin dhe pesimizmin për vetë jetën.

Ju ngarkoni mendimet negative

Ndërsa jeni nën stres dhe përpiqeni të shpjegoni se çfarë po ndodh me ju dhe pse, ju prireni të zgjidhni të gjitha shpjegimet negative dhe pesimiste që mendja juaj mund t’i mendojë dhe t’i vlerësoni ato si shpjegimet e vetme të disponueshme.

Sjelljet destruktive

Për t’i shpëtuar mendimeve të errëta dhe për të kontrolluar humorin tuaj të keq, ju drejtoheni në disa sjellje stereotipike për t’ju larguar prej tyre, nga blerja dhe bixhozi te abuzimi me ushqimin, alkoolin, drogën ose duhanin, dhe në rastin më të keq përpiqeni të lëndoni veten.

Cikli i dëshpërimit

Ju ngeceni në një rreth vicioz ku lehtësimi i përkohshëm i mjerimit tuaj me mjetet e mësipërme përfundon në mënyrë të pashmangshme duke ju lënë në të njëjtën gjendje ose më keq psikologjike.

Mendimet

Jeni të bindur se për të ecur përpara ju duhet të hiqni qafe pakënaqësinë tuaj, zëvendësoni mendimet e zeza me ato pozitive “të duhura”. Ju supozoni se gjendja “normale” e njeriut është lumturia, dhe me siguri diku e keni gabim dhe keni faj që nuk jeni të lumtur. Dhe kjo mënyrë të menduari ju mbyll në një rreth vicioz që e përkeqëson situatën në mënyrë progresive.

Hapat e ndryshimit

Hapi i parë mund të na duket shumë i thjeshtë dhe me siguri e kemi dëgjuar apo lexuar diku më parë, por është i vërtetë dhe efektiv: është e rëndësishme të kemi dhembshuri për veten.

Hapi i dytë kërkon që ju të vlerësoni me ndershmëri se sa të dobishme janë mendimet tuaja të zymta për zhvillimin tuaj.

Mos u përpiqni të kontrolloni shqetësimin dhe trishtimin tuaj. Ndryshoni ato si magjike. Kjo nuk është e mundur. Pranoni situatën tuaj dhe bëni hapa të vegjël në drejtimin që dëshironi. Kjo qasje do t’ju ndihmojë.

Mos harroni se nuk jeni të përcaktuar nga mendimet tuaja. Ju nuk duhet të kontrolloheni nga zërat e errët të mendjes suaj. Ju shkruani historinë e jetës suaj, dhe në atë histori ju jeni protagonisti, jo viktima.