Closeup on young woman brushing teeth

Nuk është e lehtë të pastrojmë dhëmbët dy herë në ditë dhe të përdorim fill dentar. Jo vetëm që ndonjëherë duhet të vjedhim kohë për ta bërë atë, por gabimet janë të zakonshme.

Për shembull, ju mund të lani dhëmbët fort ose mund të harroni të lani gjuhën. Por ka edhe një gjë tjetër që mund të jetë e dëmshme për smaltin e dhëmbëve.

Nuk duhet të lani dhëmbët pasi keni pirë kafe, lëng portokalli, pije joalkoolike ose ujë të gazuar. Këto janë katër lloje të pijeve shumë acide që mund të dëmtojnë smaltin e dhëmbëve tuaj. Nëse i konsumoni dhe i konsumoni brenda orës së ardhshme, atëherë ekziston rreziku që smalti të gërryhet, tha Madison Kaplan, dentist nga Kalifornia.

“Edhe pse smalti është një nga strukturat më të vështira në trupin tuaj, me një përmbajtje të ngjashme kalciumi me kockat, veprimi natyral i larjes mund të dobësojë strukturën e dhëmbëve. Qimet fërkojnë acidin në smaltin poroz të dhëmbëve, gjë që mund të shkaktojë dëmtime të përhershme me kalimin e kohës”, thotë doktori.

Sipas Shoqatës Amerikane të Stomatologjisë (ADA), duhet të presim të paktën një orë para se të pastrojmë dhëmbët pas konsumimit të këtyre pijeve. Korrozioni mund të ndodhë nëse i lajmë dhëmbët kur goja jonë është ende acid, sipas një studimi të vitit 2018 të botuar në serinë e konferencave të fizikës Journal of Physics.

Nëse ende nuk mund të prisni, bëni gargare me ujë ose përtypni një çamçakëz pa sheqer. Konsumimi i këtyre pijeve mund të lërë mbetje sheqeri në dhëmbët tuaj dhe uji ju ndihmon ta largoni atë, ndërsa uji minimizon çdo bakter që shkakton zgavra në gojë dhe hollon acidin.

“Ju ende duhet të lani dy herë në ditë për dy minuta dhe të lani dhëmbët tuaj, por pirja e shumë ujit gjatë ditës gjithashtu ndihmon në ruajtjen e një buzëqeshje të shëndetshme”, thotë ADA.