Reuters

Qeveria e Shteteve të Bashkuara të Amerikës po i bënë presion Raiffeisen Bank International të Austrisë, banka më e madhe perëndimore në Rusi, që të tërhiqet nga marrëveshja për të blerë aksionet e Oleg Deripaskës në kompaninë Strabag.

Ndërhyrja e Uashingtonit ka të ngjarë të prishë një nga marrëveshjet më të mëdha perëndimore në Rusi që nga fillimi i luftës në Ukrainë dhe të grumbullojë më shumë presion mbi grupin austriak që trajton miliarda euro pagesa ndërkombëtare për rusët, thanë dy nga njerëzit.

Raiffeisen po blen aksionet në Strabag me bazë në Vjenë nga një kompani që grupi i ndërtimit e identifikoi si të kontrolluar nga Oleg Deripaska. Banka e faturoi marrëveshjen, e cila arrihet përmes Rusisë, si një mjet për të zhbllokuar disa prej miliarda eurove të bllokuara në Rusi dhe për të liruar potencialisht lidhjet e saj.

Lajmi në dhjetor nxiti një rritje të aksioneve të bankës, e cila është goditur rëndë për shkak të lidhjeve të saj me Rusinë.

Në javët e fundit, zyrtarë të lartë të Thesarit të SHBA-së kanë theksuar shqetësimet e tyre për transaksionin në takimet me bankën dhe autoritetet austriake, thanë njerëzit. Ata theksuan se Deripaska është i sanksionuar.

Zyrtarët e qeverisë amerikane, të cilët besojnë se Deripaska do të përfitojë nga shitja, kanë kërkuar që banka të japë detaje rreth individëve dhe kompanive të përfshira në marrëveshje, thanë njerëzit.

Nëse Raiffeisen ecën përpara pavarësisht dhe marrëveshja vërtetohet se bie në kundërshtim me sanksionet e SHBA-së, Uashingtoni mund të vendosë gjoba ndaj bankës, thanë dy nga njerëzit.

Në dritën e qëndrimit të SHBA-së, një person tha se autoritetet austriake do të ndalonin të jepnin dritën jeshile, ndërsa një tjetër tha se vetë banka po përgatitej të heqë dorë nga marrëveshja.

Një zëdhënës i bankës tha se ajo kishte “verifikuar me zell pajtueshmërinë e transaksionit Strabag me të gjitha sanksionet e zbatueshme, përpara nënshkrimit” dhe javët e fundit kishte “informuar të gjitha autoritetet përkatëse, duke përfshirë Thesarin e SHBA-së dhe OFAC (Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja). “.

“Është e vetëkuptueshme që RBI nuk do të vazhdojë me asnjë marrëveshje që do të ishte në kundërshtim me sanksionet, ose do ta ekspozonte RBI ndaj rrezikut të sanksioneve”, tha zëdhënësi.

Një zëdhënës i Deripaska-s vuri në dukje vërejtjet e mëparshme, ku ajo tha se ai nuk kishte kontroll mbi kompaninë që mban aksionet e Strabag, duke i përshkruar sanksionet perëndimore si të gabuara dhe të bazuara në akuza të rreme.

Dy vjet pas shpërthimit të luftës, prania e vazhdueshme e Raiffeisen nënvizon thellësinë e marrëdhënieve midis Austrisë dhe Rusisë, të lidhura me tubacionet ruse të gazit dhe me Vjenën që shërben si një qendër për paratë e gatshme nga Rusia dhe shtetet ish-sovjetike.

Banka është një shpëtim kritik financiar për miliona klientë rusë që duan të dërgojnë euro ose dollarë jashtë vendit.

Bisedat po zhvillohen në një sfond të shqyrtimit të vazhdueshëm nga rregullatorët e Raiffeisen dhe lidhjet e tij ruse, të cilat nisën më shumë se një vit më parë kur zbatuesi i sanksioneve të SHBA-së OFAC filloi të shqyrtojë biznesin e bankës në Rusi.

Njësia e Integritetit të Bankës së Departamentit të Drejtësisë së SHBA-së, e cila është pjesë e divizionit kriminal, ka kërkuar gjithashtu Raiffeisen për biznesin e saj në Rusi, tha një person i njohur me këtë çështje, i cili e përshkroi shqyrtimin si në vazhdim.

Një person tjetër tha se një zyrtar i lartë i DD-së kishte qenë në kontakt të rregullt me bankën austriake në lidhje me Rusinë dhe kishte vizituar shpesh Vjenën në lidhje me këtë. Departamenti i Drejtësisë nuk pranoi të komentojë.

Aksionet e Raiffeisen ranë pas raportit të Reuters, në një moment duke u tregtuar me rreth 16%.

Raiffeisen gjithashtu anuloi shitjen e një obligacioni prej 650 milionë euro, sipas një prej bankave që organizonte atë proces, e cila qarkulloi një memo të parë nga Reuters duke fajësuar “reagimin e kundërt të tregut ndaj titujve të fundit”.

Deri më tani, zyrtarët kryesorë austriakë, të indinjuar nga ajo që ata e shohin si ngacmim të SHBA-së ndaj një vendi të vogël, neutral, kanë luftuar në cepin e bankës sepse është pjesë e një grupi industrial me ndikim që mbështet ekonominë.

Por dy njerëz të njohur me mendimin e qeverisë thanë se zyrtarët nuk ishin të vendosur të mbronin marrëveshjen e saj të fundit mbi aksionet në Strabag, i cili ndërtoi stadiumin olimpik për lojërat dimërore të Soçit dhe apartamentet luksoze në Moskë.

Një zëdhënës i Komisionit Evropian, i cili mbikëqyr sanksionet e BE-së ndaj oligarkëve, përfshirë Deripaska, tha se ishte në dijeni të transaksionit dhe “ka kërkuar sqarime nga autoritetet austriake, përgjigjet e të cilave janë në pritje”.

Komisioni ishte “në kontakt të ngushtë me autoritetet amerikane”, tha zëdhënësi, duke shtuar: “Në përgjithësi, nën sanksionet e BE-së, asetet e individëve dhe subjekteve që i nënshtrohen ngrirjes së aseteve duhet të ngrihen, d.m.th në thelb është e ndaluar të merret me këto pasuri. “.

Kohët e fundit, Austria i bëri presion Ukrainës që të hiqte RBI nga lista e zezë e Ukrainës, duke qëndruar në mbështetje të sanksioneve të reja të BE-së ndaj Rusisë derisa e bëri këtë, kanë thënë njerëz të njohur me situatën për Reuters.

Austria dhe RBI donin që ajo të hiqej nga lista e “sponsorëve ndërkombëtarë të luftës” të Kievit, e cila synon të turpërojë kompanitë që bëjnë biznes në Rusi.

Edhe pse UniCredit e Italisë gjithashtu ka një biznes në Rusi dhe po ashtu heziton të largohet, RBI është shumë më i madh dhe është bërë një provë e vendosmërisë perëndimore për t’i dhënë fund lidhjeve me Rusinë.

Autoritetet ruse i kanë bërë të qartë RBI-së, e cila ka rreth 2,600 klientë të korporatave, 4 milionë mbajtës të llogarive lokale dhe 10,000 staf, se ata dëshirojnë që ajo të qëndrojë sepse mundëson pagesa ndërkombëtare.

RBI kishte thënë se synonte të prishte biznesin e saj rus, por dy vjet pas luftës, pak ka ndryshuar