Kur yndyra rritet dhe bymehet tepër, kjo bën që fibrat nën lëkurë të tkurren. Fijet nën lëkurë ulen, ndërsa qelizat yndyrore shtyhen lart, duke i dhënë lëkurës një pamje të ngjashme me gjizën. Celuliti shfaqet në zonat e zakonshme të depozitave të yndyrës si kofshët, vithet, ijet dhe barku.

Shkaqet

Të kesh celulit nuk do të thotë se je mbipeshë. Njerëzit e të gjitha madhësive mund ta kenë këtë problem dhe faktorë të ndryshëm ndikojnë në dukshmërinë e celulitit në trupin tuaj.

Cilët janë faktorët?

Zakonet e këqija të të ngrënit
Shkalla e metabolizmit
Inaktiviteti
Ndryshimet në nivelet e hormoneve
Dehidratim
Sasia totale e yndyrës së trupit
Çehre e ndershme. Celuliti është më pak i dukshëm në lëkurën e errët.

Si mund të trajtohet?

Trajtimet për celulitin përfshijnë: trajtime apo kremra topikale si retinoli, solucione kirurgjikale si liposuksioni, trajtime me lazer dhe mesoterapi. Mesoterapia është një mënyrë për të reduktuar xhepat kokëfortë të yndyrës që nuk mund të hiqen me metoda tradicionale si dieta dhe ushtrimet. Mesoterapia përfshin administrimin nënlëkuror të dozave të vogla të barnave të ndryshme në zona të veçanta të trupit.

A mund të parandalohet?

Në përgjithësi, është e rëndësishme që qarkullimi të mbahet aktiv në zonat e trupit me shpërndarje më të madhe të yndyrës (vithe, kofshët, ijet, krahët). Kjo mund të bëhet përmes ushtrimeve ose lëvizjeve kudo që të jetë e mundur, kështu që nëse keni një punë që kërkon qëndrim ulur ose pa lëvizur për një kohë të gjatë, gjeni arsye për të lëvizur. Ju gjithashtu mund të masazhoni zonat.