Olta Xhaçka ishte një nga ministret më të preferuara nga kryeministri, Edi Rama prej 3 mandatesh, aq sa mund të thuhet se ndër të tjerë kolegë të saj, ishte më jetëgjata në shtrirje kohore, në kabinetet ministrore socialiste, që nga ardhja e tyre në pushtet në vitin 2013.

Fillimisht në mars të vitit 2017, ajo u emërua Ministre e Mirëqenies Sociale dhe e Rinisë, për tu katapultuar shpejt brenda disa muajsh, në shtator të këtij viti, në krye të dikasterit të Ministrisë së Mbrojtjes. Post të cilin e mbajti për afro më shumë se tre vite, deri më 31 dhjetor 2020, për t’u emëruar në janar të vitit 2021 si Ministre e Punëve të Jashtme.

Këtë detyrë ajo e mbylli në shtator të vitit 2023, pas zërave se kryeministri Rama nuk e donte më në kabinetin e tij, për shkak të implikimit të familjarëve të saj në një aferë që lidhet me atë që sot njihet si investitori strategjik. Aferë që tashmë ka përfunduar në duart e SPAK, Prokuroria e Posaçme, që pavarësisht se jetën e vet e nisi si një institucion akuze që do të godiste fort në themel krimin dhe korrupsionin, duket se fenonemi që ka gërryer shoqërinë dhe kryesisht politikën që nga kohët e saj më të vjetra, nuk ngjau të ndalë hovin në Shqipëri, edhe pse në derë u kishte trokitur tashmë drejtësia e re.

Po të shihen dosjet korruptive të depozituara në SPAK, një pjesë e mirë e tyre i takojnë pikërisht periudhës së krijimit të këtij organi hetues.

Nga viti 2020 e në vazhdim, çka tregon se vesi i korrupsionit që për disa duket se del me shpirtin, nuk u bëri aspak përshtypje dhe e vazhduan vendosmërinë e tyre për të grabitur me po aq përkushtim sa edhe kur SPAK nuk ishte ende një krijesë, qoftë edhe laboratorike. Lidhje të forta nepotike brenda maxhorancës socialiste në pushtet, e cila në 10 vite të ushtrimit të saj të detyrave të ekzekutivit, ka prodhuar një korrupsion galopant, qoftë nëpërmjet ligjeve favorizuese që i vijnë për shtat orbitës së njerëzve që rrotullohen rreth saj, por edhe pushtetarëve të cilët privilegjet që u jep oborri, i kanë ndarë si në një gosti deri edhe me fëmijët apo bashkëshortët e tij.

Ky duket të jetë edhe rasti i familjes së ish-ministres Olta Xhaçka, biznesmeni Artan Gaçi duket se është pikërisht një nga këto shembuj, se si qenia e bashkëshortes ministre, por edhe lidhja e tij me maxhorancën socialiste, dikur deputet i kësaj force politike në vitet 2013-2017, mund të shërbejë si një bonus i mjaftueshëm për të hapur rrugët në biznes.

Por jo vetëm kaq, por edhe për të përfituar statuse të rëndësishme si biznesmen i përkëdhelur nga fati, që arrin jo vetëm ti varë vetes në qafë medaljonin e kushtueshëm të ‘investitorit strategjik’, nga vetë kryeministri Rama, pavarësisht se bashkëshortja e tij ishte ende në një detyrë të lartë zyrtare dhe ky ishte një konflikt i pastër interesi, por edhe të shkojë deri aty sa të provojë të shkelë edhe ligjin, duke u futur në një histori të ndërlikuar falsifikimi prone, që mund ti kushtojë shumë në vazhdim dhe të përballet sot me SPAK.

Por cila është historia e pronës që e ktheu Artan Gaçin, bashkëshortin e ish-ministres së Jashtme, Olta Xhaçka, në një investitor strategjik? Çfarë do ndërtonte ai në këtë pronë dhe cilat janë shkeljet që mund ta çojnë atë drejt përballjes së paevitueshme me SPAK, që gjatë kohës, ka shumë punë të tjera në dorë me ish-ministra dhe zyrtarë të korruptuar, të maxhorancës aktuale por edhe asaj të vjetër? Si nisi kallëzimi ndaj Artan Gaçit dhe a shërbeu ky denoncim edhe për largimin e ministres së Jashtme Olta Xhaçka nga detyra në fillimin e muajit shtator 2023?

Bashkëshortët e ardhshëm të cilët ishin njohur me njëri-tjetrin në çadrat e vendosura në bulevardin ‘Dëshmorët e Kombit’, gjatë kohës që ishin në opozitë dhe protestonin kundër qeverisë Berisha, të cilët do e kurorëzonin këtë dashuri të lindur sipas tyre në kohë të vështira për demokracinë, në Kalanë e Petrelës në vitin 2014.

Në një dasmë gala, vaniteti i së cilës në kuptimin metaforik do të simbolizonte edhe vetë atë çfarë do të prodhonte në vazhdim pushteti i maxhorancës socialiste në pushtet.

Tarafe, korrupsion, dhe babëzi për të rrëmbyer çdo gjë të mundshme në qarkullim, me çdo formë dhe mundësi duke shkelur mbi çdo normë ligjore dhe morale. Një histori gati e përsëritur edhe me këtë të treguar më poshtë, ku në qendër të hetimit sot është pikërisht Artan Gaçi, biznesmeni-bashkëshort i tashmë ministres së shkarkuar nga detyra, Olta Xhaçka, të cilit, iu sekuestruan nga Prokuroria e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, e njohur tashmë me akronimin SPAK, 5 512 m2 truall, në zonën e lakmuar bregdetare të fshatit Gjilek në Dhërmi.

Sekuestro preventive e cila u vendos pas dyshimeve të krijuara nga SPAK, për falsifikim të akteve të marrjes në pronësi të kësaj parcele toke.

Sipërfaqe e konsiderueshme prone, nga e cila Artan Gaçi, kishte fituar edhe statusin si ‘investitor strategjik’, vetëm disa kohë më pare, ku çuditërisht, ashtu sikurse mund të ndodhë vetëm në një vend si Shqipëria, pas një korrupsioni të tillë mishngrënia e njëri-tjetrit, mund të vijë vetëm nga radhët e politikës së korruptur të cenuar në interesat e saj.

Por cila është skema që u përdor për tjetërsimin e pronës dhe kalimin e saj në duart e investitorit strategjik. I pari që trokiti në dyert e Prokurorisë së Vlorës, në vitin 2021, ishte Mihallaq Bonjaku, i cili pretendonte se i ishte vjedhur prona, ose më saktë një pjesë të pronës mbi të cilën Artan Gaçi, bashkëshorti i ish-ministres së Jashtme Olta Xhaçka, ishte shpallur investitor strategjik dhe kishte nisur ndërtimin e resortit luksoz. Ai tregon se prona e tij ishte rrethuar dhe nuk lejohej të hynte në të.

“Ditët e fundit rrethimi im është prishur pjesërisht dhe brenda sipërfaqes së rrethuar është krijuar një rrethim i ri. Lidhur mbi mënyrën e fitimit të pronësisë si dhe titullit të pronësisë së shtetasit Foto Mëhilli, pretendimi im është se akti i marrjes së tokës në pronësi me nr.9677 që bën fjalë për një sipërfaqe prej 5 512 m2 të familjes Mëhilli, është falsifikuar. Nga krahasimi i dokumentacionit të listës së përfituesve të tokës bujqësore në fshatin Gjilek, Dhërmi, shtetasi Foto Mëhilli ka përfituar tokë në pronësi me sipërfaqe totale prej 1200 m2, e cila për më tepër ka vendodhje tjetër me atë që ai pretendon sot. Për këtë arsye kam depozituar ndër të tjera edhe dokumentin plan rilevimi, datë hartimi muaji shkurt 2019, ndërsa resorti luksoz, nisi të marrë formë, prokuoria e Vlorës, u mjaftua vetëm me marrjen në pyetje të Mihallaq Bonjakut dhe sekuestrimin e disa dokumentave në institucione, pa mundur të zbulojë përgjegjësit e falsifikimit të kësaj prone.”, ka deklaruar Mihallaq Bonjaku në maj të vitit 2021.

Por kur Mihallaq Bonjaku, duket se i kishte humbur shpresat për të marrë drejtësi, Fredi Beleri kryebashkiaku i zgjedhur i Himarës, që ndodhet pas hekurave teksa pret verdiktin e drejtësisë së re, për akuzën e korrupsionit zgjedhor, kallëzoi në SPAK nga brenda qelisë, biznesmenin Artan Gaëi, bashkëshorten e tij Olta Xhacka dhe kryetarin në detyrë të Bashkisë së Himarës Jorgo Goro.

Nga aktet e administruara rezulton se Prokuroria e Posaëme ka regjistruar me datë 6 shtator 2023, (mbi bazën e kallëzimit të Fredi Belerit) procedimin penal nr.189 viti 2023për vepran penale ‘shpërdorim I detyrës’ dhe ‘falsifikimit të dokumentave’. Prokuroria e Posacme ka regjistruar me datë 19 shtator 2023 procedimin penal 203 mbi bazën e akteve të përcjella nga prokuroria e Vlorës.

Ky procedim i cili është trajtuar më herët nga prokuroria e Vlorës, është regjistruar më datë 21 maj 2021 mbi bazën e kallëzimit të bërë nga Mihallaq Bonjaku.

Më datë 19 shtator 2023, prokurori i çështjes ka vendosur bashkimin e dy procedimeve, pasi ka dyshimet se bëhet fjalë për të njëjtin fakt penal, por edhe të dyshimit se vepra penale është kryer nga persona të ndryshëm në bashkëpunim mes tyre”, thuhet në dosjen hetimore.

Pra siç rezulton më lart, Prokuroria e Vlorës, e kaloi çështjen në SPAK, vetëm pas kallëzimit që Fredi Beleri bëri në këtë institucion për të njëjtën çështje. Fredi Beleri ka ngritur pretendimet e tij, se prona në të cilën ish deputeti Artan Gaçi do ndërtonte hotelin luksoz në fshatin Gjilek në Dhërmi, është përfituar përmes një AMTP-je (Akti të Marrjes së Tokës në Pronësi), të falsifikuar. Por çfarë përmban kallëzimi i Fredi Belerit, që ëoi SPAK në hapjen e një hetimi ndaj Artan Gaçit dhe thirrjen e tij fillimisht në këtë godinë më 6 Tetor 2023, por edhe të kryetarit në detyrë të Bashkisë Himarë, Jorgo Goro?

Emisioni “Në shënjestër” do të ndalet fillimisht te kallëzimi me 10 pika i Fredi Belerit.

Ai konstaton se nga banorët e fshatit Gjilek në Himarë, trashëgimtar i të ndjerit Foto Mëhilli, është bërë pronar i një sipëfaqe toke të llojit arë, përmes një AMTP-je të falsifikuar, tokë me sipërfaqe prej 5 512 m2, të cilën më pas ia ka shitur biznesmenit Artan Gaçi.

Biznesmeni, i cili pikërisht këtë truall me sipërfaqe të konsiderueshme, në buzë të detit Jon, do ta dorëzonte më pas në Këshillin e Ministrave, për të fituar statusin e investitorit strategjik, me qëllimin për të ndërtuar aty një resort luksoz nëpërmjet kompanisë së tij ‘AG.TË’.

“Bashkia Himarë dhe konkretisht Kryetari i Bashkisë Jorgo Goro kanë përcjellë për regjistrim në ish ZVRPP Vlorë një AMTP në emër të shtetasit Foto Pavllo Mëhilli me vendndodhje në fshatin Gjilek Bashkia Himarë.

Në AMTP në emër të Foto Pavllo Mëhilli figuron e ndarë një parcele në vendin Perivolo me nr e ngastrës 36/36/1 me siperfaqe 5512 m2 e ndare si tokë truall. Kjo tokë nuk mund të ndahej dhe ndalohej shprehimisht ndarja e sipërfaqeve toke truall.”, thuhet në kallëzimin penal nga Fredi Beleri.

Sipas Fredi Belerit dhe asaj çfarë ai kishte mundur të zbulonte, kjo tokë që më pas kaloi në pronësi të biznesmenit Artan Gaçi, nga shtetasi Stavri Mëhilli, nuk kishte qenë kurrë truall, por kishte qenë në fondin bujqësor të fshatit Gjilek.

Ndërkohë që ligji sipas tij e përcakton shumë qartë se çfarëOlta Xah është tokë truall dhe çfarë jo, ku në këtë rast është e qartë se toka bujqësore në pronësi të fshatit Gjilek është ndarë si tokë truall, për t’i shërbyer më pas biznesmenit Artan Gaëi, për qëllimet e veta. Pra, sipas Fredi Belerit, kryetari i Bashkisë Himarë, Jorgo Goro, nuk duhet të ëonte për regjistrim një AMTP të tillë, që ishte nxjerrë qëllimisht jashtë fondit bujqësor të fshatit, arsye për të cilën ai ka kërkuar edhe ndjekjen penale të kryebashkiakut Goro, që është ende në detyrë,

“Kryetari i Bashkisë Himarë në asnjë lloj mënyre nuk mund të dërgonte për regjistrim një sipërfaqe toke jashtë fondit të tokës bujqësore dhe për më tepër që nr kadastral i parcelës i përcaktuar në AMTP, për sipërfaqen 5512 m2, konkretisht me nr 36/36/1 nuk përputhen me asnjë nga nr kadastrale të hartës kadastrale, në bazë të të cilës është bëreë ndarja e tokës bujqësore dhe që pasqyron ngastrat dhe fondin e tokës bujqësore të kooperativës së fshatit Gjilek-Dhërmi në kohë, hartë që Bashkia Himarë e posedon. Dërgimi i kësaj AMTP per regjistrim me procedure te veçantë sipas përcaktimeve të bëra ne shkresën përcjellëse dërguar ne ZVRPP Vlore është haptazi ne kundërshtim me ligjin.”, thuhet më tej në kallëzimin penal të Fredi Belerit.

Këtu duket se fillon edhe implikimi i Artan Gaëit në këtë aferë, pasi me tu regjistruar sipërfaqja e tokës prej 5 512 m2 në emër të shtetasit Stavri Mëhilli, kjo familje ia kalon tokën në pronësi biznesmenit Gaëi, ndërkohë që Fredi Beleri pretendon në kallëzimin e tij se firma autentike në AMTP-në e vitit 1994, që ka shërbyer për ndarjen e tokave në fshat, dhe pikërisht për këtë pronë bujqësore, është e falsifikuar.

Një tjetër shkelje që Fredi Beleri evidentoi në AMTP-në që u përdor si dokument për përvetësimin e pronës së fshatit Gjilek, fillimisht nga trashëgimtari i familjes Mëhilli ishte edhe fakti që në këtë AMTP ishte ndërruar zëri kadastral.

“Nga përmbajtja e AMTP në emër të Foto Mëhilli duket qartë se nr kadastral ose nr i ngastrës 36/36/1 nuk ka ekzistuar në vitin 1994 moment në të cilin është ndarë tapia.

Dukshëm AMTP është përputhur me hartën aktuale të ASHK Vlorë dhe për rrjedhim është e falsifikuar”, thuhet në kallëzimin penal të Fredi Belerit.

Sipas Fredi Belerit, përgjegjësia e Jorgo Goros, si kryetar i Bashkisë së Himarës, qëndron më tej në faktin se ai mori të mirëqenë deklaratën e përfituesit Stavri Mëhilli, pa marrë parasysh numrin e kadastrës dhe të vendosjes së ngastrës së tokës që përkonte me një numër kadastral në rrethin e Vlorës.

”Kryetari i Bashkisë Himarë Jorgo Goro ka konfirmuar duke nënshkruar plan vendosjen e ngastrës 36/36/1 pa marrë fare parasysh konfigurimin e saj në hartë në raport me kufijtë e shënuar në AMTP dhe pa e verifikuar në raport me ngastrën që i përputhej kësaj pasurie”, thuhet më tej në kallëzimin penal të Belerit.

Por për Fredi Beleri të gjitha veprimet dhe mosveprimet e kryetarit të Bashkisë Jorgo Goro, janë bërë me qëllimin e caktuar për të favorizuar biznesmenin Artan Gaëi, që është njëkohësisht edhe bashkëshorti i ministres atëkohë të Mbrojtjes, Olta Xhaëka, e cila më pas mbajti edhe detyrën e Ministres së Jashtme, deri në muajin shtator të vitit 2023, kur edhe u largua nga ky post nga kryeministri Rama. Znj. Xhaëka, që sipas Belerit, nuk deklaroi konfliktin e interesit që kishte me detyrën, si përfituese e drejtpërdrejtë e këtij investimi strategjik, në një tokë që më pas do të rezultonte me letra të falsifikuara.

“Të gjitha veprimet e kundraligjshme të kryera nga Kryetari i Bashkisë Himarë, Këshilli i Qarkut Vlorë dhe ish-punonjësit e ZVRPP Vlorë në bashkëpunim me njëri-tjetrin janë kryer për shkak se kjo pasuri është tjetërsuar në favor të të tretëve dhe mbi këtë pronë pasi është blerë është marrë statusi i investitorit strategjik nga shtetasi Artan Gaëi, ish-deputet i Partisë Socialiste dhe bashkëshorti i Ministres se Mbrojtjes në atë kohë, aktualisht Ministre e Punëve të Jashtme. Edhe shtetasja Olta Xhaëka, aktualisht Ministre e Punëve të Jashtme, me mosveprimet e saj, duke mosdeklaruar konfliktin e interesit, ka përfituar nëpërmjet regjimit martesor të drejta pasurore dhe përfitime të paligjshme, që sipas ligjit për investitorët strategjikë si dhe ligjin për konfliktin e interesit nuk i takojnë. Kjo shtetase nëpërmjet investimit strategjik në një pronë të falsifikuar, ka përfituar të drejtën e përdorimit falas të pasurive shtetërore për të cilën shtetas të zakonshëm paguajnë detyrimet tatimore, etj.

Hetimet e SPAK, zbuluan detaje të rënda të përfshirjes së zyrtarëve shtetërore në tjetërsimin e sipërfaqes së tokës në një nga zonat më të lakmuara në bregdetin e jugut dhe vendosi sekuestrimin e saj. Sipas gjetjeve të kryera nga SPAK, rezultoi se pasuria e shitur nga shtetasi Stavri Mëhilli, kryer ndaj personit Artan Gaçi, ishte kryer nëpërmjet një akti të rremë AMTP-je. Që të provonte pretendimet e ngritura nga Mihallaq Bonjaku e më vonë nga Fredi Beleri, SPAK me urgjencë sekuestrpo pronat pranë Agjencisë Shtetërore të Kadastrës në Vlorë.

“Në këtë drejtori janë këqyrur dhe një seri dokumentesh të fotokopjuara, lidhur me pasqyrimet e gjendjes juridike/transaksionet, etj, që kanë lidhje me pasurinë nga buron AMTP-ja lëshuar në emër të shtetasit Foto Mëhilli. Rezulton se 12 gusht 2020 Këshilli i Qarkut Vlorë, ka dërguar pranë ASHK-së praktikat e krijuara nga drejtoria e Administrimit dhe Mbrojtjes së Tokës.

Akti në fjalë përmban listën emërore të shtetasve për të cilën është dërguar një kopje e formularit nr.6, i cili gjendet sipas inventarit fizik në DAMT (Drejtoria e Administrimit dhe Mbrojtjes së Tokës), për fshatin Gjilek, me numër rendor nga 1 deri në 248.

Në numrin rendor 142 ndodhet emri i Foto Pavllo Mëhilli, dhe rubrika shënime, ka shënimin “pa vulë”. Bashkangjitur shkresës ndodhur kopje e formularit nr.6 (ky formular përmban cdo të dhënë për pronën). Nga përmbajtja e kësaj kopje e formularit nr.6 nuk rezulton të jetë pasqyruar ndonjë pasuri tjetër përvec asaj të përshkruar më sipër, përfshirë këtu pasurinë nr.36/36/1 të llojit truall me sipërfaqe 5512 m2 ndodhur në vendin e quajtur Perivolo, Gjilek, Dhërmi, referuar kopjen e AMTP-së vënë në dispozicion nga kallëzuesi.”, thuhet në dosjen hetimore.

“Në Shënjestër” ka mundur të sigurojë ekskluzivisht vendimin e gjykatës së Posaçme që ka miratuar kërkesën e SPAK për sekuestrimin e pronës. Është pikërisht ky dokument, ku gjatë hetimit, janë sekuestruar dokumentet edhe pranë Këshillit të Qarkut.

“Rezultatet e kqyrjes tregojnë faktin se deklarimet e palës shitëse bërë në kontratën e shitjes së pasurisë së paluajtshme me përfaqësues me prokurorë të trashëgimtarëve të Foto Mëhilli, shtetasi Stavri Mëhilli janë me përmbajtje të rreme.

Nga të dhënat e siguruara më tej, SPAK konfimoi po kështu se AMTP-ja e përdorur nga shtetasi Stavri Mëhilli, trashëgimtar i Foto Mëhillit, kishte një numër kadastral që nuk i përkiste aspak, fshatit Gjilek në Dhërmi, në juridiksionin e Bashkisë Himarë, por një zonë kadastrale në qytetin e Vlorës.

“Duke krahasuar të dhënat me rezultatet e të dhënave të dokumenteve që ndodhen ne Këshillin e Qarkut Vlorë, ato i përkasin një praktike tjetër e cila nuk ka asnjë lidhje me korrespodencën që Stavri Mëhilli ka mbajtur me këtë institucion dhe as me ndonjë konfirmim të përcjellë nga DAMT-ja pranë Këshillit të Qarkut Vlorë. Të dy numrat e protokollit në fjalë rezultojnë se kanë lidhje me një informacion të dërguar pranë prokurorisë Vlorë, për një pasuri krejtësisht të ndryshme në numër kadastral dhe vendndodhje me atë për të cilën referon kontrata, në të cilën ka nënshkruar si përfaqësues i trashgimtarëve të pronarit, Stavri Mëhilli.”, thuhet në dosjen hetimore.

Këto duket se nuk ishin të vetmet shkelje që SPAK gjeti, ajo edhe më e rënda, lidhet me vetë rolin e kryetarit të Bashkisë Himarë, Jorgo Goro, në këtë skandal, ku nga hetimet rezulton se Goro ka shënuar se AMTP-ja në emër të Stavri Mëhillit, është konfirmuar nga Zyra Vendore e Regjistrimit të Pasurive në Vlorë. Gjë që në fakt rezulton se nuk është e vërtetë, pasi kjo zyrë nuk i ka kthyer asnjë përgjigje Bashkisë Himarë.

“Nga kqyrja ka rezultuar edhe një fakt tjetër, i cili provon paraqitjen e të dhënave të rreme të pasqyruara në shkresën nr 731 prot datë 18 mars 2019 dërguar nga Kryetari i Bashkisë Himarë, Jorgo Goro në adresë të ZRPP-së Vlorë.

Në këtë shkresë rezulton se titullari i njësisë vendore, ka përcjellë pranë ZRVPP një seri aktesh mes të cilave edhe ‘konfirmim’ nga Këshilli i Qarkut Vlorë.”, thuhet në dosjen hetimore.

Nga kqyrja e pasqyruar si më sipër bërë pranë Këshillit të Qarkut Vlorë, evidentohet fakti që kërkesa për konfirmim të formularit nr.6 (kërkesa për konfirmim në lidhje me pasurinë e pretenduar nga Foto Mëhilli) ka mbërritur në Këshillin e Qarkut vetëm me datë 15 prill 2019, pra rreth një muaj pasi vetë kryetari i Bashkisë, në shkresën e tij të datës 18 mars 2019, citon ta ketë bërë pjesë të akteve të cilat janë përcjellë ZVRPP me qëllim regjistrimin e pasurisë së pretenduar nga Stavri Mëhilli.

Për më të tepër nga kqyrja në këtë regjistër ka rezultuar se Këshilli i Qarkut Vlorë, nga ana e tij nuk ka kthyer asnjë përgjigje ne adresë të Bashkisë pas administrimit të kërkesës nga kjo e fundit. Kjo shkelje e paprecedentë e ligjit, nga ana e kryebashkiakut Jorgji Goro, u konfirmua edhe nga investigimi që Byroja Kombëtare e Hetimit, i bëri këtyre dokumenteve në muajin shtator të vitit 2023, nga ku doli se shtetasi Foto Pavlo Mëhilli, kishte në fshatin Gjilek në Dhërmi, vetëm një sipërfaqe ullishte prej 1200 m 2, që nuk përkonte me sipërfaqen e tokës prej 5512 m2 që trashgimtari i tij Stavri Mëhilli, i kishte shitur biznesmenit Artan Gaëi. Hetuesit e BKH-së me 18 shtator 2023, zbarkuan edhe në Bashkinë Himarë dhe bënë kqyrjen e regjistrit të Korespodencave të institucionit për vitin 2019.

“Rezulton se Bashkia ka pasur të dokumentuar në regjistrat e saj pronësinë e Foto Pavllo Mëhillit vetëm mbi sipërfaqen e tokës bujqësore të ndodhur Langadhaqe me sipërfaqe 1200 m2 të llojit ullishte dhe asnjë sipërfaqe veç kësaj. Në këto kushte për Bashkinë Himarë ka qenë tërësisht e mundur për tu verifikuar vërtetësia ose jo e AMTP dhe formularit nr.6 të paraqitur nga Stavri Mëhilli dhe pa ju drejtuar paraprakisht Këshillit të Qarkut Vlorë, për sa kohë rezulton se ky institucion (Bashkia) rezulton e qartë se dispononte dokumentacionin për ndarjen e pronës të Foto Pavllo Mëhillit. Siç rezulton në mospërputhje dhe kundërshtim me dokumentacionin që vetë Bashkia administronte pranë saj, Bashkia Himarë nëpërmjet kryetarit të Bashkisë ka përcjellë dokumentacion i cili përmban të dhëna të pavërteta lidhur me sipërfaqen e tokës truall të referuar në AMTP e Foto Pavllo Mëhillit.

Bazuar mbi këto fakte që nuk linin dyshime mbi një falsifikim të mundshëm të AMTP-së që më pas u përdor për aktin e shitjes së pronës, Prokuroria e Posaçme, mori në pyetje edhe shtetasin Stavri Mëhilli, që kishte bërë shitjen e truallit prej 5512 m2 te biznesmeni Artan Gaçi”, thuhet në dosjen hetimore.

“Prona ka qenë e babait tim shtetasit Foto Mëhilli, i cili ka pasur në pronësi një AMTP. Babai ka vdekur në vitin 2015 dhe më ka lënë në shtëpi këtë AMPT origjinale. Fillimisht unë kam bërë kërkesë për konfirmim të kësaj AMPT-je në Këshillin e Qarkut Vlorë, në Drejtorinë e Administrimit të Tokës që gjendet në varësi të këtij institucioni.

Kërkesën e kam paraqitur me shkrim, në vitin 2019 dhe mesa më kujtohet ajo është protokolluar. Mua më ka kthyer përgjigje Këshilli i Qarkut Vlorë, ku bashkëlidhur më ka ardhur edhe konfirmimi i formularit nr.6, në emër të babait tim. Unë kisha në pronësi sipas AMTP-së dy parcela, një në vendin ‘Llangallaqe’ dhe një në ‘Perivolo’, sipërfaqe 5512 m2. Konfirmimi më ka ardhur me zarf në shtëpi nga Këshilli i Qarkut Vlorë, brenda të cilit ishte konfirmimi i formularit nr.6.

Më pas unë bëra një deklaratë noteriale të kufitarëve, parcela në vendin e quajtur ‘Perivolo’ ka vetëm një kufitar, shtetasin Andrea Duni”, ka deklaruar Stavri Mëhilli. Pasi kreu këto veprime, Stavri Mëhilli, tha përpara hetuesve, se ai iu drejtua Bashkisë Himarë, por ai pohoi përpara hetuesve se nuk e kishte deklaratën origjinale të vitit 1994, që vërtetonte se familja e tij ishte trashëgimtare e sipërfaqes prej 5 512 m2.

“Pasi bëra gati dosjen tek noteri, unë bëra kërkesë në Bashkinë Himarë për regjistrimin e pronës. Unë deklaroj se nuk e disponoj AMTP-në origjinale me nr.9677 datë 7 Shkurt 1994, fshati Gjilek, për pasurinë me sipërfaqe 6712 m2, pasi nuk e kam gjetur në banesë këtë dokument. Por nga hetimi i mëtejshëm rezultoi se ndryshe nga sa thoshte Bashkia Himarë në vitin 2019, se zona në fshatin Gjilek ishte e pamenaxhuar dhe kishin vështirësi në lidhje me hartën treguese të regjistrimit të pronave, e vërteta rezultoi ndryshe”, ka deklaruar më tej Stavri Mëhilli.

Pasi SPAK zbuloi se Bashkia në fjalë ishte tërësisht në dijeni të gjendjes faktike të pronës së shtetasit tashmë të ndjerë, Foto Pavlo Mëhilli, që kishte si trashëgimtar të tij Stavri Mëhillin. /news24