Nëse jeni të ekspozuar ndaj temperaturës shumë të ftohtë për një kohë të gjatë, temperatura e trupit tuaj mund të bjerë në një nivel të rrezikshëm dhe të çojë në Hipotermi.

Ekspozimi i zgjatur ndaj temperaturave të ftohta mund të çojë në hipotermi, një gjendje që ndodh kur temperatura e trupit bie nën 35 C (95 F). Temperatura normale e trupit është rreth 37C (98.6 F). Trupi juaj humbet nxehtësinë më shpejt se sa prodhohet kur jeni të ekspozuar ndaj temperaturës shumë të ftohtë për një kohë të gjatë, duke rezultuar në një rënie të rrezikshme të temperaturës së trupit. Mund të ndodhë edhe nga zhytja në ujë të ftohtë ose nga lagja në shi. Hipotermia është një urgjencë mjekësore dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Lexoni për të njohur shenjat dhe simptomat e hipotermisë.

Shenjat e simptomave të hipotermisë

Sipas CDC-së amerikane, shenjat dhe simptomat e hipotermisë përfshijnë dridhje, rraskapitje ose ndjenjë shumë të lodhur, konfuzion, lëkundje duarsh, humbje të kujtesës, të folur të paqartë dhe përgjumje.

Foshnjat që flenë në dhoma gjumi të ftohta janë në rrezik të lartë të hipotermisë. Kujdesuni për simptomat paralajmëruese si ngjyra e kuqe në fytyrë, lëkurë e ftohtë dhe energji shumë e ulët.

Çfarë duhet të bëni nëse vëreni ndonjë nga shenjat e hipotermisë?

Nëse vëreni ndonjë nga shenjat dhe simptomat e sipërpërmendura të hipotermisë, kontrolloni temperaturën e personit. Nëse është nën 35 C, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore. Përpara se të mbërrijë ekipi mjekësor, ju mund të ndihmoni të ngrohni personin.

-Merrni personin në një dhomë të ngrohtë sa më shpejt të jetë e mundur

-Hiqni rrobat e lagura që ka veshur personi

-Mundohuni të ngrohni qendrën e trupit të personit duke përfshirë gjoksin, qafën, kokën dhe ijën. Një batanije elektrike, nëse është e disponueshme, mund të ndihmojë, por ju mund të përdorni gjithashtu batanije dhe të përfshini kontaktin lëkurë me lëkurë.

-Konsumi i disa pijeve të ngrohta mund të ndihmojë në rritjen e temperaturës së trupit të tij/saj, por nëse personi është pa ndjenja, mos i jepni pije dhe shmangni dhënien e pijeve alkoolike.

-Vazhdoni ta ngrohni personin duke e mbështjellë trupin e tij në një batanije të ngrohtë përpara se ai/ajo të marrë kujdesin e duhur mjekësor.

Në raste të rënda, një person që përjeton hipotermi mund të bëhet jetë pa ndjenja dhe mund të duket se nuk ka puls ose frymëmarrje. Në një rast të tillë, personi duhet të trajtohet me butësi dhe të përpiqet të marrë ndihmë urgjente sa më parë, thotë CDC.

Nëse personi me hipotermi duket si i vdekur, agjencia këshillon kryerjen e CPR derisa personi të përgjigjet ose të arrijë ekipi mjekësor.

Pasojat e hipotermisë së patrajtuar

Rënia e temperaturës së trupit mund të ndërpresë funksionimin normal të zemrës, sistemit nervor dhe organeve të tjera. Hipotermia e patrajtuar madje mund të shkaktojë dështim të plotë të zemrës dhe sistemit të frymëmarrjes dhe të çojë në vdekje.

Kush janë në rrezik të lartë të hipotermisë?

Shpesh viktima të hipotermisë janë të moshuarit, fëmijët e vegjël, njerëzit me një sëmundje mendore si çmenduria, njerëzit që janë të varur nga alkooli dhe përdorimi i drogës dhe ata me kushte të caktuara mjekësore që ndikojnë në aftësinë e trupit për të rregulluar temperaturën e trupit si hipotiroidizmi, anoreksia nervore , diabeti, goditja në tru, artriti i rëndë, sëmundja e Parkinsonit, trauma dhe lëndimet e palcës kurrizore. Disa ilaçe mund të ndikojnë gjithashtu në aftësinë e trupit për të rregulluar temperaturën e tij dhe për të rritur rrezikun e hipotermisë. Këto përfshijnë disa antidepresantë, antipsikotikë, medikamente narkotike kundër dhimbjeve dhe qetësues.