Forcat e kombinuara të El Niño dhe La Niña kanë gjymtuar prodhimin e sojës në Amerikën Latine. Fermerët ukrainas dhe rusë kanë hyrë në luftë. Indonezia ka ndaluar dërgesat e vajit të palmës në Evropë, ndërsa Kina është e uritur për të mbjella. Rajoni i Mesdheut po bëhet më shumë si një shkretëtirë. Kjo është panorama e vitit 2024.

“Mungesa e ushqimit në Evropë? Pyetja e vetme është kur do të ndodhë, por ata nuk dëgjojnë”, thotë një zë i paidentifikuar në një video.

Përplasja dramatike e ngjarjeve, natyrisht, ende nuk ka ndodhur. Por gjatë dy ditëve muajin e kaluar, rreth 60 zyrtarë të Bashkimit Evropian dhe qeverisë, ekspertë të sigurisë ushqimore, përfaqësues të industrisë dhe disa gazetarë u mblodhën për t’u përballur me mundësinë e diçkaje që ishte në radar për disa vite më parë: një krizë ushqimore.

Pak rrugë më tutje, fermerët po protestonin kundër BE-së, duke ndërprerë furnizimet për supermarketet si për të mprehur fokusin e pjesëmarrësve. Pandemia e koronavirusit, pushtimi rus i Ukrainës dhe ndërprerjet në rrugët kryesore të transportit kanë shqetësuar zinxhirët e furnizimit dhe kanë çuar çmimet në rritje. Moti i çrregullt dhe ekstrem tani shqetëson rregullisht bujqësinë. Në këtë sfond, zyrtarët nuk po pyesin më se kur mund të ndodhë një krizë ushqimore, por me sa kriza mund të përballen.

Deri tani, me sa duket, Evropa është në një pozitë të lakmueshme. Është një nga furnizuesit më të mëdhenj në botë të produkteve ushqimore nga drithërat dhe bulmeti te mishi i derrit dhe vaji i ullirit, me disa nga nivelet më të ulëta të pasigurisë ushqimore. Mesatarisht, vetëm 14% e shpenzimeve familjare shkuan drejt ushqimit në vitin 2021, krahasuar me rreth 60% në Nigeri dhe 40% në Egjipt. Indeksi Global i Sigurisë Ushqimore i rendit rregullisht vendet evropiane si më të sigurtat në botë.

Por ka dobësi. Ngjarjet e motit dhe klimës po i godasin fermerët rregullisht, duke i kushtuar Evropës më shumë se 50 miliardë euro (54.3 miliardë dollarë) humbje ekonomike në vitin 2022. Kostoja e plehrave dhe energjisë së nevojshme për të rritur të korrat dhe për të mbajtur serat në punë u rritën në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës.

Evropa mbështetet në importet e kulturave ushqimore, vajrave bimore dhe peshkut.

Në terma afatgjatë, ka pyetje se si të frenohet mbështetja e tepërt shqetësuese e Evropës në kulturat e importuara, si soja, të nevojshme për të ushqyer industritë e mëdha të mishit dhe qumështit. Kështu, grupi i punës, ku mori pjesë edhe Bloomberg, inkurajoi uljen e subvencioneve për mbarështimin e blegtorisë.

Dita e dytë filloi me një sesion ndërgjegjësimi përpara se të fokusohej në propozimet dhe konkluzionet e politikave. Kishte pak kundërshtime ndaj idesë se dieta duhet të zhvendoset drejt opsioneve më të shëndetshme dhe larg mishit. U ngritën pyetje se si të menaxhohen më mirë rezervat ushqimore dhe të monitorohen nivelet e stoku. Pjesëmarrësit identifikuan tema të tjera për ushtrimet e ardhshme, nga siguria ushqimore dhe bioterrorizmi deri te luftimi i dezinformatave dhe përgatitja për sëmundjet e bartura nga kafshët.