Sipas një studimi të kryer së fundmi, të përjetosh një ndjenjë se “diçka ka në syrin tënd” mund të nënkuptojë se vuani nga një ulçerë korneale.

I njohur gjithashtu si keratiti, është një plagë e hapur në kornea – e cila është shtresa e qartë mbi iris.

Shërbimi këshillon që të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur nëse dyshoni se keni ulçerë korneale, pasi kjo mund të çojë në humbje të plotë të shikimit nëse nuk trajtohet.

Aty thuhet: “Ulçera e kornesë është një urgjencë mjekësore. Pa trajtim, mund të përhapet në pjesën tjetër të syrit tuaj dhe ju mund të humbni një pjesë ose të gjithë shikimin tuaj në një kohë të shkurtër. Ju gjithashtu mund të keni një vrimë në kornenë tuaj, dhëmbëza, katarakte ose glaukoma”.

Nëse trajtohet, syri zakonisht shërohet në dy ose tre javë. Megjithatë, WedMD shton: “Nëse keni probleme me shikimin për shkak të plagëve nga një ulçerë korneale, mund të keni nevojë për një transplant të kornesë”.

Shenja të tjera të ulçerës së kornesë përfshijnë:

Skuqje
Dhimbje të forta
Lotët
Qelb ose rrjedhje e trashë nga syri juaj
Pamje e turbullt
Dhimbje kur shikoni dritat e ndritshme
Qepallat e fryra
Një njollë e bardhë e rrumbullakët në kornenë tuaj.