Çështja e ekstradimit të një shqiptari nga Gjermani në Britaninë e Madhe është kthyer në kryefjalë mes dy vendeve.

Shqiptari akuzohet për trafikimi lëndësh narkotike, më konkretisht për trafikimin e rreth 5 kg kokainë dhe për pastrimin e 330,000 paund dhe ishte shpallur në kërkim nga autoritetet britanike.

Gjykata e Magjistraturës në Westminster lëshoi një urdhër arresti ndërkombëtar, i njohur gjithashtu si njoftim i kuq i Interpolit, duke kërkuar që ai të kthehej në Britani. Ai kishte udhëtuar në Gjermani sepse e fejuara e tij ishte e sëmurë rëndë atje.

Megjithatë, pas arrestimit, shqiptari, identiteti i të cilit nuk bëhet i ditur, ende nuk është ekstradur për shkak se Gjermani gjykon se kushtet e burgjeve në Angli nuk kanë kushtet e duhura.

Gjykata më e lartë rajonale e Karlsruhes në Gjermaninë jugperëndimore mori vendimin e saj në fillim të këtij viti dhe ai është bërë publik vetëm së fundmi.

Një përkthim i raportit të gjykatës thoshte: “Gjykata vendosi që ekstradimi i shqiptarit në Britani ishte ‘aktualisht i papranueshëm’. Pa garanci britanike, ekstradimi nuk është i mundur duke pasur parasysh gjendjen e sistemit britanik të burgjeve. Nuk ka mjete juridike kundër kësaj.”

Avokati i tij mbrojtës, Jan-Carl Janssen kishte studiuar në Glasgoë dhe kishte shkruar një tezë që shqyrtonte kushtet e burgut në Mbretërinë e Bashkuar.

Në gjykatë, Janssen përmendi kërkimin e tij rreth mbipopullimit kronik, mungesës së stafit dhe dhunës midis të burgosurve në burgjet britanike. Në anën e pasme të këtyre provave, gjykata gjermane kërkoi siguri në dy raste nga autoritetet e Mbretërisë së Bashkuar për kushtet e burgut atje.

Gjykata tha se kërkoheshin garanci nga Mbretëria e Bashkuar për përputhjen me standardet minimale në përputhje me konventën evropiane për të drejtat e njeriut. Gjithashtu, gjykata u kërkoi autoriteteve britanike të specifikonin se në cilat burgje do të mbahej shqiptari dhe cilat do të ishin kushtet e paraburgimit të tij në ato burgje.

Ndërsa shqetësimet janë shprehur më parë për burgjet në disa vende evropiane, kjo nuk mendohet të ketë ndodhur kurrë më parë në lidhje me kushtet e burgjeve në Mbretërinë e Bashkuar. Në dështimin e marrjes së garancive që kërkoi për kushtet e burgut në Mbretërinë e Bashkuar, gjykata gjermane e përcaktoi ekstradimin e shqiptarit si “aktualisht të papranueshëm”.

Shqiptari nuk kërkohet për vepra penale të kryera në Gjermani dhe gjykata vendosi se pasi nuk kishte marrë garancitë që kërkoi nga autoritetet britanike, nuk do të ekstradohej. Aktualisht ai është sërish i lirë.