Klea Rama, një “hije” që askush nuk e di kush është dhe nga vjen, ngriti në “këmbë” një skemë mashtrimi që alarmoi edhe Ambasadën Amerikane në Shqipëri. ZËRI është kontaktuar nga ata që kanë rënë pre e skemës së mashtrimit, duke zbërthyer kështu të gjithë mënyrën sesi i janë afruar, zhvilluar bisedimet me ta…vetëm diçka ka mbetur ende e paqartë, fundi!

Por le të nisim me radhë shpjegimin!

Projekti ka nisur që vjet me konkursin për projektin më të mirë në lidhje me inovacionin, e më pas kur rinisi për herë të dytë mori formën e konkursit për bursa dhe u njoftua se do të bëheshin edhe provime. Fituesit do të kishin shpërblim. Paralelisht, në shkurt të këtij viti krijohet edhe një faqe në ueb, projekti “Let’s Talk Together About US” duke pretenduar se janë të mbështetur nga Departamenti Amerikan i Shtetit, në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit.

Qëllimi? Pretendohej se kishte për qëllim informimin dhe mbështetjen e maturantëve për jetesën, kulturën dhe universitetet amerikane.

Pjesëmarrësit në projekt do të duhet të dorëzonin projektet e tyre në fushën e inovacionit, e nëse do të shpalleshin fitues do të fitonin nga një udhëtim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, deri në bursë studimi. Ëndërr e bukur apo jo? Sidoqoftë për një maturant të një vendi si Shqipëria, ëndrra amerikane është gjithmonë e bukur dhe tërheqëse.

Për implementimin e kësaj skeme malinje në të gjitha gjimnazet e vendit, deri më tani organet shqiptare të hetimit akuzojnë drejtoreshën e DAR-it, Valentina Lamaj, e cila po hetohet për rolin e saj në këtë skemë. Ndërkohë që kalvarin e gjatë të përballjes me drejtësinë e ndjek drejtoresha e shkollës “Qemal Stafa”, Klotilda Jaupi, një tjetër emër, një personazh atipik është zbuluar nga ZËRI si truri i skemës. Ajo është Klea Rama.

“Mbesa e Ramës”

Klea Rama, kështu të paktën pretendonte se e kishte emrin, prezantohej si mbesa e kryeministrit Edi Rama. Personazhin që kishte krijuar në kokën e saj e kishte të mirëmenduar dhe e dinte çfarë të thoshte për të mos u kapur kurrë. Pretendonte se ishte e “angazhuar” në zyrën e Jashtme të Departamentit Amerikan të Shtetit dhe njëkohësisht studionte për mjekësi po në Shtetet e Bashkaura të Amerikës. Jo vetëm kaq! Në një llogari të krijuar në Instagram, Klea Rama postonte vazhdimisht me “xhaxhanë” e saj, kryeministrin Edi Rama.

U shtir si mbesa e Ramës, kush është Klea, ‘fantazma’

Postimi i Ramës dhe postimi i Kleas

Në fakt, ripostonte fotot që kryeministri i hidhte vetë në rrjetet e tij sociale, por përshkrimin e imazheve e bënte vete duke u kujdesur që të tregohej sa më e afërt dhe e dashur me të…tek e fundit e kishte xhaxha. Kishte një histori për të “shitur” dhe ia doli! Askush nuk e dyshoi kurrë!

U shtir si mbesa e Ramës, kush është Klea, ‘fantazma’

Postimet “fake” të Kleas

“Kur Rama ishte në mitingun që u zhvilluar me shqiptarët në Greqi, Klea publikon një bisedë me Linda Ramës që i thoshte: Klea, xhaxhi thotë se paska më shumë njerëz sesa “mitingu/mbledhjet” në Tiranë,”-këtë “bisedë” (sigurisht të stisur) e ka rrëfyer për ZËRI-n një nga viktimat e mashtrimit të Kleas.

Skemë thuajse perfekte! Veçse nuk kishte llogaritur një detaj të vogël; kuriozitetin e një adoleshente/adoleshenteje (nuk do ta identifikojmë me gjini për të ruajtur anonimatin e denoncuesit në fjalë). Ashtu siç rrëfeu për ZËRI-n, i njëjti person në fjalë donte të dinte nëse në të vërtetë kishte të bënte me mbesën e kryeministrit, kështu vendosi që të bënte vetë disa kërkime që i zbuluan të vërtetën para syve. Në bazë të informacioneve që janë në rrjet, në familjen Rama nuk ka asnjë person me emrin Klea, me të njëjtin inicial po. ZËRI mund ta konfirmojë se po, Rama ka një mbesë që jeton në SHBA, atje ku deri pak vitesh ka jetuar i vëllai, që po ashtu i nis emri me “K”, por nuk është Klea. Pra Klea Rama, duke vjedhur “identitetin” dixhital të mbesës së Kryeministrit arriti të hyjë nën hundën e Ministrisë së Arsimit, dhe të mashtrojë qindra gjimnazistë në shkollat e vendit.

Megjithatë për detajet e tjera ishte kujdesur fare mirë! Ky person, ishte në grupin e Whatsapp me numër amerikan dhe kishte foto profili një vajzë, fotot e së cilës janë marrë nga interneti, por që sigurisht që ngjason me mbesën e Ramës dhe nisi aksionin…

Një prej të mashtruarve ka treguar për ZËRI-n të gjithë skemën e mashtrimit që nga prezantimi i idesë në shkolla, deri në momentin e fundit të bashkëpunimit me të ashtuquajturin “projekt amerikan”.

*Rrëfimi i denoncuesit:

“Për herë të parë na është dërguar si të gjitha projektet e tjera. Është bërë në dy forma, për projektet inovative në fazën e parë, nuk fituam asgjë herën e parë. Mbaroi si gjë. Për herë të dytë vjen në 18 mars, kjo është forma e dytë për të cilën kemi rënë pre. U bë shorti live, konkursi u bë shumë korrekt. Fituesit dolën me një listë përfundimtare. Gjatë kësaj kohe, na patën kërkuar dhe një video për të thënë që projekti po ecën mirë. Pasi u shpallën fituesit po na kërkonin dokumente; një foto, fotokopje të kartës së ID dhe një vërtetim banke që keni mbi 600 euro në bankë. Tek formulari i aplikimit kërkohej edhe rroga mujore e prindërve. Ne nuk e kemi takuar kurrë Klean. Kontakti ynë ka qenë me Klean në Whatsapp, Valentina Lamajn dhe Fatbardha Beqirin. Para se të mbyllej projekti vijnë disa përfaqësues të këtij projekti dhe na treguan universitetet ku mund të aplikonim në SHBA. Ndërkohë na dhanë edhe një certifikatë sepse kishim kaluar të gjithë provimet me rezultate të mira. Deri më sot nuk e dimë se cili është fundi i kësaj skeme mashtrimi. Mësuesit që janë zgjedhur koordinatore nëpër shkolla për të na ndihmuar në projekt, jo vetëm që janë shqetësuar po aq sa në por edhe para zbulimit të skemës, ata nuk nuk kanë marrë asnjë bonus për punën jashtë orarit,”-tregon ai jashtë kamerave për ZËRI-n.

Deri në këtë pikë, askush nuk kishte dyshuar asgjë. Por lajmërimi rrufe nga Ambasada Amerikane, Policia e Shtetit dhe Prokuroria ndryshuan gjithçka! Edhe “Klea” vetë u shqetësua dhe këtë e tregojnë më së miri mesazhet që ajo shkëmbeu me gjimnazitët. Madje, i shtyu këta të fundit, duke i dhënë numrin e prokurorit të çështjes që të kontaktojnë me të dhe të dëshmojnë në favor të saj!

“Merreni dhe shkruajini që Klea s’ka ka kërkuar kurrë asnjë të mirë materiale në këmbim të vizës amerikane,”-shkruan ajo.