Business Insider u kërkoi dy shkencëtarëve këshilla për përballimin e të nxehtit që nuk kushtojnë shumë.

Vendosni duart ose këmbët në ujë të ftohtë

Në nxehtësi ekstreme, trupi hap enët e gjakut pranë lëkurës. Gjaku e bart nxehtësinë nga pjesa e brendshme e trupit në sipërfaqe, ku personi ftohet nga djersa që avullohet.

Për t’u ftohur lehtësisht, ngrini me akull pjesët e trupit që kanë shumë enë gjaku: Duart, kyçet, këmbët, kyçet dhe sqetullat.

Noti ose një dush i freskët është gjithashtu shumë efektiv.

Ju gjithashtu mund të spërkatni lëkurën tuaj me ujë ose të lagni bluzën tuaj, pasi kjo e ftoh lëkurën si djersa, por pa humbur lagështinë e trupit.

Hani vakte të lehta

Ngrënia e vakteve më të lehta si sallatat është këshillë e zakonshme, por ka një bazë shkencore.

Kjo është për shkak se ushqimet e lehta kërkojnë më pak energji për t’u tretur dhe për të gjeneruar më pak nxehtësi brenda trupit.

Por meqenëse temperaturat e nxehta mund të shkurtojnë oreksin tuaj, është e rëndësishme të siguroheni që po hani mjaftueshëm.

Përdorni një ventilator, por kini kujdes në mot shumë të nxehtë

Një ventilator ju ndihmon të mbani të ftohtë duke bërë që djersa të avullojë më shpejt. Mund të jetë po aq efektiv sa ajri i kondicionuar dhe është shumë më i lirë.

Mund të vendosni edhe një tas me kuba akulli përpara ventilatorit, pasi në këtë rast ajri do të jetë më i freskët.

Por në mot shumë të nxehtë, siç janë temperaturat mbi 35 gradë Celsius, Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon të mos përdorni ventilator.

Nëse nuk ushtroni, pini qumësht në vend të pijeve energjike

Hulumtimet e vitit 2016 kanë treguar se pijet energjike, uji i gazuar dhe koksi nuk e hidratojnë trupin më mirë se uji.

Por qumështi dhe lëngu i portokallit janë pak më të mirë në hidratimin e trupit.

Ana negative e pijeve energjike është se ato përmbajnë një sasi të madhe sheqeri. Nëse nuk ushtroni, ai sheqer do të kthehet në yndyrë.

Kafeja është e mirë për hidratim në sasi të vogla, por uji i rubinetit e bën trukun dhe është padyshim alternativa më e lirë.

Pini ujë para se të keni etje

Njerëzit fillojnë të ndiejnë etje pasi kanë humbur 2% të lëngjeve të trupit. Është më mirë të pini ujë para se të ndodhë kjo.

Urina juaj do t’ju tregojë nëse jeni të dehidratuar. Nëse ngjyra e tyre bëhet më e errët, kjo është një shenjë e qartë se nuk po pini mjaftueshëm ujë.

Është më mirë të pini ujë gjatë gjithë ditës sesa të pini sasi të mëdha në të njëjtën kohë.

Pijet shumë të ftohta ju freskojnë, por gjithashtu mund t’ju sëmurin

Studimet tregojnë se pijet shumë të ftohta të tilla si slushies mund të ftohin trupin. Por ato mund të jenë kundërproduktive nëse trupi reagon keq ndaj ndryshimit të papritur të temperaturës.

Nëse pini ujë të ftohtë, gjithmonë duhet të siguroheni që stomaku juaj ta përballojë atë dhe zorrët tuaja të mos shqetësohen, pasi kjo mund të çojë në diarre, të vjella dhe humbje të shumë elektroliteve.

Tregoni kujdes

Në temperatura të larta, është mirë të shmangni ushtrimet e forta nëse nuk jeni stërvitur posaçërisht për nxehtësinë.

Në mënyrë paradoksale, njerëzit që ushtrojnë rregullisht mund të jenë në rrezik më të lartë sepse kanë besim në aftësitë e tyre dhe ndonjëherë i shtyjnë kufijtë e qëndrueshmërisë.