Dr. Elaine Kung kurrë nuk kërkoi të ishte Tik Tok-er i famshëm. Në vend të kësaj, depërtimi i dermatologut të certifikuar nga bordi në mediat sociale filloi kur një pacient iu afrua me kruarje të kokës, një ankesë mjaft e thjeshtë. Për shkak se pacientja ishte e rregullt, Kung i dinte shqetësimet e saj të zakonshme të lëkurës. Por atë ditë, diçka nuk ishte normale. I gjithë skalpi dhe flokët e gruas ishin të yndyrshme dhe puçrrat e mbulonin fytyrën e saj.

“Unë e shikova atë, dhe unë jam shtangkur, çfarë po ndodh?”, tha Kung.
Pacientja i tha Kung-ut për një ndryshim të kohëve të fundit në rutinën e kujdesit të lëkurës. Ajo kishte dëgjuar se larja e flokëve të saj çdo ditë nuk ishte e mirë për lëkurën e kokës ose flokët, dhe se në vend të kësaj, ajo duhet të përdorte vaj ulliri.Këtë këshillë pacientja e kishte marrë këshillën nga një ndikues i TikTok-ut.

“Unë i thashë jo, kjo është arsyeja pse po kruhesh. Ju nuk po lani djersën, yndyrën e flokëve dhe ndotësit e ajrit. Ju po e kapni të gjithë këtë me vaj ulliri. Dhe vaji i ullirit po të bie në fytyrë dhe po të shfaqen puçrrat”, tregoi Kung.

Asistenti mjekësor i Kung-ut e pyeti pacientin për influencuesin. Kush ishte ky person? Mbi çfarë i bazuan ata këto pretendime? A kishin ndonjë përvojë mjekësore? Ndonjë përvojë në industrinë e kujdesit të lëkurës?

Dhe e reja tha: “Jo, por ajo ka një milion ndjekës në TikTok!”
Skenarët e tillë po bëhen gjithnjë e më të zakonshëm. Pacientët po marrin këshilla për kujdesin e lëkurës jo nga profesionistë apo njerëz me ekspertizë, por nga krijuesit e njohur të mediave sociale në ekranet e tyre. Si i inkurajojnë mediat sociale ndikuesit që të japin një shembull të keq.

Disa krijues të përmbajtjes janë në gjendje të gjenerojnë të ardhura me kohë të plotë nga dashuria e tyre për kujdesin e lëkurës, duke treguar produkte të ndryshme, duke edukuar shikuesit rreth përbërësve të përbashkët dhe duke promovuar marka të ndryshme përmes marrëveshjeve të sponsorizimit.