Partia Demokratike (PD) e qendrës së majtë të Italisë është gati të regjistrojë kërkesën për përjashtimin nga Partia Socialiste Europiane për kryeministrin shqiptar Edi Rama dhe PSSH-në, Partinë Socialiste të Shqipërisë për shkak se do të marrë emigrantët. Peppe Provenzano, kreu i punëve të jashtme në sekretariat, e njoftoi këtë për La Repubblica.

“Ne do ta ngremë çështjen në kongresin e PSE”, i cili do të mbahet nesër në Malaga, në prani të të gjithë socialistëve të kontinentit, nga kryeministri spanjoll Pedro Sanchez te kancelari gjerman Olaf Scholz.

“Në pamjen e demokratëve është marrëveshja e diskutueshme e nënshkruar nga Rama me kryeministrin Giorgia Meloni, e cila parashikon devijimin drejt Shqipërisë të një pjese të madhe të emigrantëve të kapur nga anijet italiane, deri në 36 mijë në vit, për t’u vendosur në Shëngjin dhe në Gjadër”, shkruan Repubblica.

Sipas PD, marrëveshja shkel ligjin ndërkombëtar dhe “gjithashtu vlerat e familjes socialiste”, sipas Provenza. Rama mund të paraqitet në Malaga. “Për Ramën” vijon Provenzano “procesi duhet të jetë i shpejtë, duke qenë se ai është një vëzhgues i thjeshtë dhe Shqipëria nuk është pjesë e BE-së”.