Trupat ruse kanë pushtuar centralin më të madh bërthamor në Evropë i cili ndodhet në Ukrainë. Kjo ngjalli frikën për një incident të mundshëm bërthamor.

Zyrtarët ukrainas dhanë shpejt alarmin për pasojat e mundshme të sulmit. Ministri i Jashtëm Dmytro Kuleba tha se “nëse (uzina) shpërthen, do të jetë 10 herë më e madhe se Çernobili”, dhe Zelensky tha se një incident i tillë do të nënkuptonte “fundin e Evropës”.

Por ekspertët ishin të shpejtë për të theksuar se ata nuk besonin se një reaktor mund të shpërthejë, duke vënë në dukje dallimet thelbësore midis Çernobilit dhe uzinës Zaporizhzhia.

IAEA tha se autoritetet ukrainase kishin raportuar se nivelet e rrezatimit të sfondit ishin normale dhe zjarri nuk kishte prekur pajisjet “thelbësore”. Fabrika nuk kishte pësuar ndonjë dëmtim kritik në sulm, tha Andrii Tuz, një zëdhënës i uzinës, për CNN të premten.

“Dizajni është shumë i ndryshëm nga reaktori i Çernobilit, i cili nuk kishte një ndërtesë kontrolli, dhe për këtë arsye nuk ka asnjë rrezik real, për mendimin tim, në central tani reaktorët janë mbyllur në mënyrë të sigurt,” Mark Wenman, një lexues. në materialet bërthamore në Kolegjin Imperial në Londër, tha për Qendrën Mediatike të Shkencës (SMC).

Fatkeqësia e Çernobilit ndodhi në një fabrikë që përdorte reaktorë RBMK të moderuar nga grafit të epokës sovjetike. Por objekti i Zaporizhzhia përdor një reaktor uji nën presion të njohur si një model VVER.

“Dizajni i VVER është në thelb më i sigurt dhe i mbrojtur se sistemet RBMK të Çernobilit,” shpjegoi Jon Wolfsthal, një këshilltar i lartë në Global Zero dhe ish-drejtor i lartë për Kontrollin e Armëve dhe Mospërhapjen në Këshillin e Sigurisë Kombëtare, në Twitter të premten.

Por edhe nëse një shpërthim në një reaktor nuk ka gjasa të ketë, incidente të tjera mund të ndodhin si rezultat i granatimeve ose zjarreve në vend.

“Është me të vërtetë energjia elektrike dhe hidraulika për të cilat jeni të shqetësuar,” tha për CNN të premten Joseph Cirincione, një bashkëpunëtor i shquar në Institutin Quincy për Shtetin e Përgjegjshëm.

Energjia elektrike në uzinën e Fukushimës në Japoni u ndërpre gjatë fatkeqësisë bërthamore atje në vitin 2011, ndërsa vetë reaktorët mbetën të paprekur. “Kjo do të thoshte se nuk mund të pomponit më ujin ftohës nëpër reaktorë, ose pellgje ftohëse,” tha Cirincione.

“Ne duhet të sigurohemi që rusët që po marrin kontrollin e dinë se çfarë po bëjnë,” shtoi ai.

Grossi, drejtori i përgjithshëm i IAEA, i tha CNN të premten: “Ajo që po i them (Rusisë) dhe të gjithëve është se kufizimi më i madh është të ushtrohet brenda dhe rreth këtij lloji të objektit. Sepse me dashje ose padashje, ju mundeni shumë shpejt shkojmë në një fatkeqësi dhe kjo është arsyeja pse ne jemi kaq të shqetësuar.”