Federico Leonardo Lucia, i njohur ndryshe si Fedez vuan nga demielinizimi. Mediat italiane kanë zbardhur detaje nga sëmundja që vetë Fedez rrëfeu përmes një videoje të publikuar në Instagram, ku shihej me lot në sy.

Po çfarë është demelinizimi?

Demelinizimi i referohet humbjes ose dëmtimit të mielinës në sistemi nervor. Mielina luan një rol të rëndësishëm në transmetimin e sinjaleve neuronale nga fijet nervore (aksonet) izolues elektrik. Për këtë arsye, demelinizimi pa trajtim çon në dëmtime të shumta në planin afatgjatë; megjithatë, prognozat ndryshojnë për shkaqe të ndryshme themelore. Mund të jetë baza e sëmundjeve të ndryshme, përfshirë sklerozën e shumëfishtë.

Demielinimi ndodh shpesh kur ka patologji të sistemit nervor. Me kalimin e kohës, mielina e humbur zëvendësohet nga proliferimi i astrociteve që çojnë në shtrirje dhe fragmentim të aksoneve. Kur aksoni nuk është dëmtuar ende, riparimi është i mundur pasi mielina mund të rigjenerohet. Në fillim të sëmundjes numri i aksoneve të prishura nuk është i lartë. Kur inflamacioni ulet, pacienti shërohet. Megjithatë, gradualisht dëmtimi aksonal grumbullohet, derisa kalon një prag të caktuar: në atë moment pacienti nuk shërohet më si më parë, dhe sëmundja avancon.

Një shembull tjetër i sëmundjes demielinizuese është sëmundja e Schilder-it (ose skleroza cerebrale difuze). Procesi i demielinimit mund të shfaqet me simptoma të ndryshme në lidhje me zonën e prekur të sistemit nervor, por këto janë simptoma që lidhen me humbjen e funksionit të aksoneve pa mbështjellësin e mielinës. Një shembull është sindroma Guillain-Barré.