Humbja e flokëve mund të jetë stresuese, por përpjekjet për të gjetur zgjidhje shpesh e shtojnë stresin.

Kjo për shkak se procedurat mund të jenë të kushtueshme dhe invazive, duke bërë që shumë njerëz të pranojnë pjesën e tyre. Megjithatë, ka zgjidhje natyrale për rënien e flokëve. Një që duket premtues është lëngu i qepës.

Kirurgu kryesor i transplantit të flokëve Sam Cinkir, CEO i specialistëve të flokëve dhe lëkurës Este Medical Group, tha: “Humbja e flokëve mund të jetë një përvojë e vështirë dhe mund të çojë në mungesë të vetëbesimit, imazh negativ për veten dhe madje edhe izolim social. Rënia e flokëve shpesh mund të trajtohet me sukses, në varësi të llojit dhe ashpërsisë, falë përmirësimeve të vazhdueshme në teknologji dhe kërkime”.

“Shumë të sëmurë kërkojnë mënyra të ndryshme për të ndaluar rënien dhe për të nxitur rritjen e flokëve, dhe lëngu i qepës është një nga ilaçet më të njohura në shtëpi. Lëngu i qepës mendohet se përmirëson qarkullimin rreth folikulave të flokëve, gjë që është jetike pasi rrjedhja e pamjaftueshme e gjakut i uritur flokët tuaj nga lëndët ushqyese thelbësore dhe i lë në rrezik për t’u thyer ose rënë.

Çfarë thotë hulumtimi?
Studimi më i dukshëm deri më sot u botua në Journal of Dermatology. Prova klinike shqyrtoi aftësinë e lëngut të qepës për të trajtuar ‘alopecia areata’, një çrregullim auto imun që zakonisht rezulton në humbje të paparashikueshme të flokëve.

Studiuesit rekrutuan 38 pacientë dhe i ndanë në dy grupe: një që aplikonte lëng qepë në kokën e tyre dy herë në ditë për dy muaj dhe një që përdorte ujë rubineti.

Pas gjashtë javësh, 20 nga 23 pacientët në grupin e lëngut të qepës raportuan rritje të flokëve në krahasim me vetëm dy nga 15 pacientët në grupin e ujit të rubinetit. “Studimi aktual tregoi se përdorimi i lëngut të papërpunuar të qepës dha rezultate dukshëm më të larta në lidhje me rritjen e flokëve sesa uji i rubinetit dhe se ai mund të jetë një terapi lokale efektive për ‘alopecia areata’ me copëza”, përfunduan studiuesit.