Gjenerali në pension David Petraeus, i cili komandonte forcat amerikane në luftërat në Irak dhe Afganistan, thotë se rusët po përballen me një ushtri ukrainase që është jashtëzakonisht e vendosur, çuditërisht e aftë dhe novatore dhe që lufton në territorin e saj për mbijetesë.

Petraeus për CNN analizoi situatën në Ukrainë, konkretisht ushtrinë ruse dhe dobësitë që dolën në dritë kur ata filluan pushtimin.

Ai shtoi se rusët kishin treguar një sërë dobësish: planifikim të gabuar, parashikime tepër optimiste të inteligjencës se si do të shpalosej lufta, nënvlerësim i forcave dhe popullit ukrainas, mirëmbajtje dhe logjistikë e pamjaftueshme, pajisje jo mbresëlënëse, mbështetje te rekrutët dhe paaftësia për të organizuar luftë efektive kibernetike.

Petraeus është mjaft skeptik nëse Rusia ka fuqi të mjaftueshme për të marrë Kievin dhe qytetet e tjera të mëdha. Përkatësisht, ai thotë se lufta në zonat urbane është më shumë në favor të ukrainasve.

Megjithatë, ai vuri në dukje se rusët kanë një histori të pasur të shkatërrimit të qyteteve, institucioneve civile dhe infrastrukturës kritike.

Gjenerali vlerësoi sanksionet e vendosura nga Shtetet e Bashkuara ndaj Rusisë dhe Putinit dhe tha se ato kanë forcuar aleancën e NATO-s.

Ai parashikon se rezultati më i mundshëm afatshkurtër i luftës në Ukrainë do të jetë vazhdimi i një fushate të përgjakshme për Rusinë, e cila është kryesisht e pavendosur, megjithëse sjell me vete gjithnjë e më shumë jetë të humbura, më shumë infrastrukturë të shkatërruar dhe shërbime bazë për populli ukrainas.

Megjithatë, ekziston edhe mundësia e një zgjidhjeje me marrëveshje, pasi si Moska ashtu edhe Kievi e pranojnë dëmin dhe shkatërrimin e shkaktuar në vendet e tyre.

“Ka shumë arsye për performancën e dobët të rusëve. Ata po luftojnë kundër forcave shumë të vendosura, mjaft të afta ukrainase të përbëra nga forca speciale, forca konvencionale, forca territoriale, madje edhe qytetarë, të cilët të gjithë janë të vendosur të mos lejojnë Rusinë të arrijë qëllimet e saj. Ata po luftojnë për mbijetesën e tyre kombëtare, atdheun dhe mënyrën e tyre të jetesës dhe kanë avantazhin e fushës vendase, duke e njohur atë dhe komunitetet. Por përveç kësaj, rusët janë thjesht çuditërisht jo profesionistë. Ata padyshim kanë standarde shumë të dobëta kur bëhet fjalë për kryerjen e detyrave bazë taktike, siç janë arritja e operacioneve të kombinuara, duke përfshirë këmbësorinë, inxhinierët, artilerinë dhe mortajat. Ata janë shumë të varfër në mirëmbajtjen e automjeteve dhe sistemeve të tyre të armëve dhe kanë braktisur shumë prej tyre. Ata janë gjithashtu të dobët në detyrat e furnizimit dhe logjistikës”, tha gjenerali.